COOL CITYGOOD LIVING

Ce-or face duminică tinerii din București? Filip, 19 ani: ,,E cool sa votezi, e cool să îți pese de ce se întâmplă în jurul tău”

Filip are 19 ani, este student la Facultatea de Jurnalism din București, e intern la B365.ro (ne place de el mult de tot) și votează de când are voie, adică de la 18 ani. Ba chiar abia a așteptat să se facă mare și să voteze. A vrut să intre și el în jocul democrației. Nu a ratat nicio alegere, a votat în cele două tururi de prezidentiale și la locale. Urmărește informația politică, o comentează în bula lui de prieteni vechi, unii din copilărie, este conectat la ce se întâmplă în Parlament, cunoaște actorii politici și crede că votul lui este important. Mai jos, mărturisirea lui.

Ma numesc Filip, sunt din București și duminică mă duc la vot. Sunt hotărât. De ce sunt așa de entuziasmat să votez? Ei bine, am crescut într-o familie unde să mergi la vot reprezintă o responsabilitate, o șansă să influențezi în mod direct felul în care va funcționa lumea din jurul tău în următorii ani. Acesta este un trend des întâlnit printre cei din generația mea, fapt care se reflectă în prezența tinerilor la vot, aflată în creștere continuă din anul 2016 încoace. Mutarea multor acțiuni de promovare a partidelor în online, adaptarea mesajelor pe înțelesul tinerilor dar și insuflarea ideii că „e cool să votezi, e cool să îți pese de ce se întâmplă în jur și să fii informat” au avut ca urmare o mai mare implicare a grupei de vârstă 18-24 în politică.

Spatele buletinului, cu stickerele de la alegerile precedente
Spatele buletinului lui Filip, decorat cu stickerele de la alegerile trecute. Duminică mai adaugă unul la colecție.

„In jurul meu sunt mai multe bule variate preocupate de mersul la vot si nu o camera cu ecou”

Ce mi se pare foarte interesant este faptul că am prieteni care privesc votul total diferit, unii sunt la curent cu toate noutățile, alții nu sunt atât de dornici de informare continuă, unii, puțini ce-i drept, sunt total detașați de lumea politicii și nu votează. Unii se folosesc de propriul simț critic pentru a cântări candidații la fiecare tur de alegeri, alții se lasă influențați de rețelele de socializare, influenceri sau de familie. Unii votează stânga, alții votează dreapta, ceilalți merg pe calea centristă. Unii prieteni de-ai mei din Diaspora au votat de acum câteva săptămâni, chiar. Deși suntem atât de diferiți, toți facem parte din aceeași bulă, o bulă care este foarte diversă și în continuă schimbare spre bine, de informare. Mă liniștește când aud opinii atât de diferite pe anumite teme, deoarece așa îmi dau seama că am în jur o bulă variată, și nu o cameră de ecou.

„In septembrie, eu si prietenii mei ne-am intors de la munte special ca sa votam”

În septembrie, în week-end-ul alegerilor am fost la munte cu prietenii mei și ne-am întors duminică după-amiază, pur și simplu ne-am grăbit, am dorit să ajungem cât mai repede că trebuia să votăm. Ne-am dus direct la urne, nu am mai trecut pe acasă. Mai mult, pe drum spre secția de votare am reușit să vorbim cu trei baieti care erau total străini de scena electorală si nu prea aveau chef sa mearga la urne. În cele din urmă si ei au votat și după acest episod au devenit interesati de ce se intimpla in tara, de ce fac aia de sus. Indiferent de preferințele politice ale fiecăruia, ideea noastra era: „cum frate să nu votezi?”. În ziua alegerilor, în cercul meu de cunoscuți salutul obișnuit este asta: „ce faci, ai mers la vot?”.

Ca orice votant ce se respectă mă voi duce la urne în week-end, după ce m-am informat și am urmărit lumea politică în această campanie electorală. Am fost dezamăgit de marea parte a discursurilor politice, în special de modul în care pandemia a fost folosita politic, dar și de specularea contextului pandemic pentru a atrage voturi.

Spre dezamăgirea mea, majoritatea politicienilor au transformat contextul pandemiei în prilej pentru promisiuni electorale nesperate. La alegerile parlamentare este extrem de important să mergem la urne cu „temele făcute”, deoarece vorbim despre un scrutin de listă, unde noi trebuie să votăm listele alcătuite de partide, și nu persoanele individuale. Acest lucru poate duce la votatul „răului cel mai mic”, o situație pe care o simt și eu în aceste zile, mai ales după o campanie electorală slabă.

Deci, da, mă duc la vot, mergem la vot. Daca nu eu, cine? Daca nu noi, cine? Nu vreau sa hotarasca altii pentru mine.

Filip împreună cu „colecția” de stickere de pe buletin
„Gotta catch them all”, peste 2 zile îmi măresc „colecția” de stickere pe buletin

Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button