Ce nu a văzut Londra: autobuzele double-decker cumpărate de STB pentru București, mai scumpe decât o ofertă de pe internet. Răspunsul STB

16 dec. 2022
18109 Afișari
Ce nu a văzut Londra: autobuzele double-decker cumpărate de STB pentru București, mai scumpe decât o ofertă de pe internet. Răspunsul STB
Ce nu a văzut Londra: autobuzele double-decker cumpărate de STB pentru București, mai scumpe decât o ofertă de pe internet. Răspunsul STB / FOTO: Imagine generică cu un double-decker de la Londra

Autobuzele supraetajate, de tip double-decker de la Londra, cumpărate de STB la mâna a doua pentru ruta turistică a Bucureștiului, au fost achiziționate la un preț mai mare decât o ofertă online din Suedia, anunț șters ulterior, dar la care au avut acces jurnaliștii de la G4Media.ro.

Vehiculele au fost achiziționate de la firmă din Harghita fără tradiție în domeniul auto, dar care are activitate auto, conform codului CAEN, însă care se ocupă cu extracția pietrei, scriu G4Media.ro și jurnalul.ro.

Recent, Societatea de Transport București (STB) din subordinea Primăriei București a achiziţionat şase autobuze supraetajete second-hand marca VOLVO pentru suma de 428.000 euro, adică 71.300 bucata, cu tot cu TVA.

Suma a fost cuprinsă în licitația deschisă pe SICAP, pe baza unei documentații întocmite de Comisia tehnică a STB în care se menționa că au fost studiate oferte și că autobuzele second hand valorează între 55.000-60.000 euro.

Autobuzele cumpărate în cele din urmă de STB au fot luate de la o firmă din judeţul Harghita fără tradiţie în domeniul vânzărilor auto, însă conform codului CAEN, cu activitate în zona auto, dar care se ocupă cu “extracția pietrei ornamentale și a pietrei pentru construcții, extracția pietrei calcaroase, a ghipsului, a cretei și a ardeziei”- SC Trandestrade SRL. O societate deţinută, potrivit jurnalul.ro, în calitate de asociați, de persoana fizică Attila Demeny, din Lupeni, județul Harghita, și de entitatea Demeny Silver – Andezit Korlatolt Felelossegutarsasag, cu sediul în Ungaria, localitatea Vecses.

Aceleaşi modele de autobuze, cu aceeaşi culoare și aceleaşi specificaţii tehnice puteau fi cumpărate de curând direct din Suedia prin intermediul unui site de vânzări auto, pentru suma de 24.820 euro bucata, însă fără TVA, adică la un preț mai mic decât cel oferit de STB.

La puţin timp după ce STB a cumpărat autobuzele de la firma din Harghita, anunţurile de pe internet au fost şterse.

 

Ce a răspuns STB

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, STB a transmis că procedura de achiziţie s-a demarat conform legislaţiei, că preţul ofertat s-a încadrat în valoarea estimată a achiziţiei şi că „prin documentaţie nu s-a solicitat preţul de achiziţie de la producător”.

Totodată, compania de transport ţine să menţioneze că „a analizat ofertele publicate de operatorii de transport vis-a-vis de posibila vânzare de autobuze double decker şi nu a identificat niciun un anunţ de vânzare în acest sens de la vreo societate din Suedia”.

Potrivit informațiilor G4Media.ro, până acum ar fi fost livrate doar trei din cele şase autobuze. Acestea sunt parcate la Autobaza STB Nordului.

Îți recomandăm și:

Cookies