Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, a făcut, marți seară, o serie de precizări referitoare la achiziția de 600 mașini BMW seria 3, 4×4, pentru Poliția Rutieră, scrie stiripesurse.ro. Ultima achiziție majoră a Poliției Române a fost în anul 2015, când au fost achiziționate 397 de autovehicule marca VW polo.
Oficialul de la MAI a subliniat că este vorba despre “O achiziție legală, făcută în mod transparent”. Dincolo de asta, legat de justificarea unei achiziții în valoare de 98 de mil. lei, fonduri europene, purtătorul de cuvânt a menționat că polițiștii au cereri de ani de zile să li se dea mașini performante.
“Caietul de sarcini a fost făcut pentru nevoile polițiștilor de la Rutieră și autospecialele vor fi folosite de polițiștii de la Rutieră. Pe acele specificații se încadrează patru producători auto, vorbim de o licitație publică, accesibilă oricărui cetățean al acestei țări. Ceilalți trei producători auto au ales să nu se înscrie la această licitație publică deschisă. Solicitări sunt de ani de zile, din partea polițiștilor din teren și chiar din partea polițiștilor sindicali, de a dota polițiștii de la Rutieră cu autovehicule performanțe, care să răspundă nevoilor reale ale societății din prezent”, a declarat Drăgan la B1 TV.
El a subliniat faptul că aceste autovehicule vor fi folosite pe drumurile naționale, pe drumurile județene și pe drumurile expres.
“În cadrul acestui proiect, în afară de cele 300 de autospeciale, în prima faza, acordul-cadru fiind de minim 300 și maxim 600, mai avem de achiziționat și aparate pentru măsurarea vitezei, astfel încât să formeze un complet pe care polițiștii de la Rutieră să-l folosească în activitățile de zi cu zi”, a spus Georgian Drăgan.
Drăgan a mai oferit că explicație și faptul că România este fruntașă la accidente rutiere, fără a face o legătură directă între acestea și cu ce ar îmbunătăți situația 600 de BMW-uri 320ix care ating 100 km/h în numai opt secunde.
“România se află pe în loc fruntaș în Europa la accidentele rutiere și la persoane decedate din accidente rutiere. Toate aceste achiziții de la Poliția Română, fie că vorbim de autospeciale, fie că vorbim de veste antiglonț sau antiînjunghiere, fie că vorbim de aparate radar, sunt în interesul creșterii calității mobilității Poliției Române, Poliției Rutiere, în special, de această dată, pentru a putea oferi cetățenilor un serviciu polițienesc de calitate”.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române a mai precizat: “Același proiect de achiziție prevede ai achiziționarea de 250 de aparate radar tip pistol și 44 de aparate drug test pentru depistarea șoferilor care conduc sun influență substanțelor psihoactive, având în vedere faptul că, la acest moment, este o reală problema în ceea ce privește siguranță traficului rutier”.
Presa a scris că Poliția Română are un contract de achiziție scandalos a 600 de BMW-uri de la firma lui Michael Schmidt cu 98 de mil. lei, iar sindicaliștii din poliție au acuzat o licitație cu dedicație. Iohannis a beneficiat gratuit de mașini BMW când era primar, iar în timpul campaniei din 2014 a locuit într-un apartament al omului de afaceri.
USR a anunțat că a sesizat mai multe autorități, printre care Curtea de Conturi și OLAF, pentru a ancheta licitația pentru autospeciale de poliție câștigată de BMW: „Sunt fonduri europene la mijloc și acest furt trebuie anchetat”, a declarat Cătălin Drulă.
„Este încălcată în mod clar directiva europeană, transpusă și în legislația națională, care spune nu poți face specificații tehnice pentru a restrânge concurența. Aici e caz clar de corecții financiare și de sesizare OLAF și Parchetul European. Am sesizat și noi OLAF. Asta e o obligație pe care o are Autoritatea de Management”, a adăugat Drulă.
Poliţia Română vrea să doteze Serviciile Rutiere din cadrul inspectoratelor din întreaga ţară cu noile BMW-uri Seria 3 care vor înlocui autospecialele Dacia Logan cu care poliţiştii lucrează de ani buni.
Ultimele 4 achiziții importante de auto de producție străină, în ceea ce privește structurile de Poliție Rutieră, au fost:
– în anul 2001, atunci când au fost luate autovehicule marca VW Passat, dintre care doar 59 mai sunt în uz.
– în anul 2015, atunci când au fost achiziționate 397 de autovehicule marca VW polo;
– în anul 2015, atunci când au fost achiziționate 38 de autovehicule marca Audi;
– în anul 2022, atunci când au fost achiziționate 45 de autovehicule marca Ford – Transit.
Îți mai recomandăm și: