Ce ne-au pregătit muzeele din București în minivacanța de 1 Decembrie. Expoziții, program și alte evenimente în Capitală

01 dec. 2022
471 Afișari
Ce ne-au pregătit muzeele din București în minivacanța de 1 Decembrie. Expoziții, program și alte evenimente în Capitală
Foto: Muzeul Național de Artă al României

Sunt câteva zile bune adunate în această minivacanță de 1 Decembrie, iar muzeele din București au pregătit pentru Bucureșteni expoziții, evenimente și programe speciale speciale.

Ce se întâmplă în minivacanța de 1 Decembrie la Muzeul Național de Istorie

Muzeul Naţional de Istorie a României va fi deschis c în zilele de 1 şi 2 decembrie, iar programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 09.00 – 17.00, cu ultima intrare la 16.15.

La Muzeul Naţional va fi expus, cu ocazia Zilei Naționale, albumul Marii Uniri realizat de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza. Este vorba despre  exemplarul dedicat lui Vasile Goldiş, artizan al Marii Unirii. 

Această piesă de patrimoniu expusă acumi la MNIR are o istorie aparte, fiind realizată de Samoilă Mârza special pentru Vasile Goldiş, având pe copertă titlul de „Album”, numele lui Vasile Goldiş şi anul 1918.

Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, o fâşie de pânză albă pe care este cusut steagul tricolor și pe care este inscripţionat cu cerneală anul „1918″. Este o brasardă purtată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Muzeele de artă din București – expoziții și program

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor, Muzeul Zambaccian şi Muzeul Pallady sunt deschise de 1 decembrie între orele 10.00 şi 18.00, dar  vor fi închise vineri, 2 decembrie.

De Ziua Naţională, directorul general Călin Stegerean va susţine un ghidaj special, de la ora 16.00, în Galeria de Artă Europeană.

Prelegerea „Tabloul, dincolo de poveste” îşi propune să dezvăluie mijloacele plastice, de multe ori secrete de atelier, cu care artiştii operează atunci când procedează la compunerea unui tablou pentru ca „povestea” – subiectul să fie cât mai elocvent comunicată. 

Prelegerea va fi suținută în Galeria de Artă Europeană, unde sunt expuse lucrări de Domenico Veneziano, Tintoretto, Rubens, Rembrandt şi El Greco, iar aceste tablouri vor fi referinţe magistrale pentru exemplificarea aspectelor în discuţie. 

Este un eveniment pe bază de programări, iar acestea se pot face la adresa de e-mail [email protected]

Feerie verde și sălbăticiuni la Muzeul Antipa

Muzeul „Antipa” este deschis de 1 şi 2 decembrie, între orele 10.00 – 18.00 (ultimul vizitator intră la ora 17.00); iar sâmbătă şi duminică (3 şi 4 decembrie), între orele 10.00 – 19.00 (ultimul vizitator intră la ora 18.00).

În aceste zile, vizitatorii pot vedea expoziţia temporară de fotografie „Slovenia – file din natură”, care  prezintă o ţară cu poveşti verzi, înconjurată de verdeaţă oriunde te uiţi – spre vârfurile alpine, spre pădurile verzi, spre Marea Adriatică, spre misteriosul peisaj carstic, spre podgoriile sale sau spre Câmpia Panonică.

De asemenea, este pregătită pentru public și expoziţia temporară „Creaturi ascunse”, unde publicul va putea studia comportamentul unora dintre cele mai temute specii veninoase.

Târg de cadouri la Muzeul Satului

Să nu uităm de Muzeul Satului, care a organizat un târg de obiecte şi bucate tradiţionale româneşti, ateliere de sezon şi cu vernisajul unei expoziţii. Târgul de cadouri de la Muzeul Satului este deschis până de Moș Nicolae, adică până pe 6 decembrie.

Aici, vizitatorii vor putea admira şi cumpăra păpuşi, icoane, instrumente muzicale, vase din lut, colaci şi pâine cu maia, miere, cozonaci, murături, dulceţuri şi zacuscă, sucuri naturale şi siropuri de leac, cadouri pentru cei dragi de la meşterii veniţi din întreagă ţară. De asemenea, Asociaţia Tradiţia Militară va susţine, pe aleile muzeului, o demonstraţie militară în uniforme de epocă.

Zile și nopți la muzee prin București

Muzeul Naţional Cotroceni şi Art Safari vor face un schimb de exponate în perioada 1 – 11 decembrie. Obiecte preţioase comandate de Regina Maria a României acum peste 100 de ani vor putea fi admirate în Palatul Dacia-România, alături de artă regală de la Victoria and Albert Museum din Londra. La Muzeul Naţional Cotroceni, Art Safari organizează o expoziţie temporară cu opere semnate de Irina Dragomir şi Felix Aftene.

Programul de vizitare la Art Safari este de joi până duminică (12.00 – 21.00) până pe 11 decembrie. În fiecare vineri şi sâmbătă – Night Tours, între orele 22.00 şi 1.00. Muzeul Cotroceni poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00, doar pe bază de programare cu 24 de ore înainte. Biletele pot fi achiziţionate online sau la intrare. Tichetele online pot fi achiziţionate de pe site-ul Art Safari şi oferă acces şi la Cotroceni.

 

Cookies