Ce măsuri vor fi impuse în București pentru limitarea răspândirii COVID-19. Primele informații de la DSP

23 mart. 2021
472 Afișari
Ce măsuri vor fi impuse în București pentru limitarea răspândirii COVID-19. Primele informații de la DSP

Experții din sănătate au realizat o listă de lucru pentru măsurile care ar putea fi luate în București, după ce rata de infectare a crescut la 6,22 la mie în ultimele 24 de ore. Din primele informații restricțiile vor fi discutate miercuri. Mai mult, va fi stabilit un nou mod de calcul al incidenței. În același timp, DSP cere magazinelor să asigure clienților 4 metri pătrați de spațiu în jur, ceea ce înseamnă că numărul clienților primiți în același timp în magazine va fi și mai limitat.

Noile măsuri propuse de DSP pentru București includ program decalat, închiderea locurilor de joacă, mai puțini clienți în magazine, iar acestea vor fi discutate miercuri. Până una alta Capitala nu va intra încă în carantină, chiar dacă teoretic a trecut de indicele de 6%.

Anunțul directorului adjunct al DSP

„Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor, avem obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul aurotităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ”, a spus Florentina Iacob, director adjunct al DSP București.

Evenimentele și locurile de joacă pentru copii, intezise

„O altă propunere e interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise cum ar fi afterschool, închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori – deci cele profesioniste rămân deschise. Și la nivel de spații comerciale – magazin, hipermarketuri, malluri – este acea obligativitate de repsectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are”, a adăugat ea.

„La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – vom merge pe un număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă. E interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase și acestea vor fi verificate prin controale”, a mai spus Iacob.

Persoanele vaccinate vor avea aceleași restricții

Întrebată dacă persoanele deja vaccinate ar putea avea mai puține restricții, oficialul a spus că „nu se poate face deocamdată o astfel de recomandare”.

Autoritățile spun că Bucureștiul nu va intra în carantină, deși incidența cazurilor de COVID-19 s-a dublat în doar 3 săptămâni, ajungând la 6,22 la mie.

„Bucureştiul, dacă este să judecăm, are cam 25% din economia naţională, mare parte din populaţie, este o aglomerare urbană destul de mare, trebuie luate în considerare toate aceste elemente în momentul în care se impun măsuri, ca să ştim dacă acele măsuri sunt sau nu eficiente”, a spus prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Și primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a spus că măsura de plasare a Bucureștiului în carantină este evitată „pe cât posibil” prin intensificarea controalelor. El a subliniat importanţa respectării regulilor sanitare pe parcursul următoarelor două luni, până când mai mulți români vor fi vaccinaţi.

Cookies