Ce mari investiții sunt prevăzute în bugetul din Sectorul 1: infrastructură, construcții și renovări

05 apr. 2021
781 Afișari
Ce mari investiții sunt prevăzute în bugetul din Sectorul 1: infrastructură, construcții și renovări

Bugetul din Sectorul 1 a fost pus în dezbatere, la sfârșitul lunii martie, Primăria realizând o prezentare detaliată a acestuia, cu date statistice și grafice, care poate fi accesată pe site-ul instituției.

Conform documentului, bugetul din Sectorul 1, prevede veniturile totale cele mai mici din ultimii ani, cu 12% mai puțin față de anul 2020.

Unul dintre principalele motive ale scăderii este suma transferată de Guvern din impozitul pe venit, cea mai importantă componentă din veniturile locale, care a fost diminuată cu 25% faţă de anul trecut.

Primăria Sector 1 precizează că sunt două chei de repartizare a cotelor din impozitul pe venit: numărul de locuitori și încasările din sectorul respectiv. Asta în contextul în care Sectorul 1 produce o treime din veniturile Capitalei. În 2021, guvernul a ales o repartizare bazată 90% pe numărul de locuitori.

„Este un buget de solidaritate cu celelalte sectoare”, declară primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, într-o prezentare pe videoblog.

Investițiile vor reprezenta un sfert din totalul cheltuielilor

Investiţiile vor reprezenta 25% din valoarea totală a cheltuielilor Sectorului 1, potrivit documentului pus în dezbatere publică.  Comparativ, în anul 2020 investiţiile au reprezentat 16% din totalul cheltuielilor, era vorba de: aparate de imagistică nefolosite pentru Centrul Caraiman, studii copy-paste inutile și tablete la școli, garduri și locuri de joacă la ADP – în medie 1 mil. de lei per loc de joacă.

„Vrem să investim în primul an de mandat 25% din bugetul nostru, și să ajungem în fiecare an la 40% din bugetul local investit. Investit înseamnă infrastructură, construcții, renovări. Înseamnă școli noi, școli renovate, drumuri asfaltate, apă, canal, unități de sănătate, locuințe și parcări. De asta avem nevoie”, conchide Clotilde Armand.

Bugetul din Sectorul 1. Investiții 2021- proiectele principale

Prioritățile Primăriei Sectorului 1 sunt investițiile majore în școli și în sport. Sunt alocați bani pentru construirea de noi școli (grădinița și școală în cartierul Greenfield, Școala Regală, școală în strada Apicultorilor și școala în cartierul Henri Coandă), iar mai multe unități de învățământ vor fi extinse sau modernizate.

  •  Finalizarea lucrărilor pentru cele două bazine semi-olimpice și finalizarea studiilor pentru construirea bazinului olimpic Media.
  •  Vor fi construite, reabilitate și refăcute terenurile/sălile de sport de la mai multe școli și reabilitare/construire  terenuri de fotbal și rugby.
  • Amenajarea de parcuri și spații de recreere.
  • Modernizare, restaurare și eficientizare energetică pentru imobilul „Teatrul Excelsior”.
  • Reabilitarea Teatrului „Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu.
  • Consolidare și alte lucrări de intervenție la Biserica „Mânăstirea Cașin”.
  • Amenajarea a două Centre de Colectare Selectivă a Deșeurilor (în total vor fi cinci).
  • Amenajarea a 2.000 de platforme de colectare selectivă de deșeuri (faza de proiectare + 10 platforme pilot).
  • Achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a 17 stații de reîncărcare pentru autoturismele electrice.
  • Plantarea a 50.000 de arbori.
  • Finanțarea lucrărilor de modernizare a UPU și a Ambulatoriului de la Spitalul Floreasca.
  • Construim primul centru din România de recuperare pentru marii arși (proiect aflat în pregatire).
  • Lucrări de reabilitare termică la 74 de blocuri de pe raza Sectorului 1.
  • Proiectare și lucrări de reabilitare termică pentru alte 85 de blocuri.
  • Locuințe pentru tineri și tineri profesori.
  • Modernizare infrastructură rutieră (50 de străzi).
  • Parcări de cartier.

Proiectul de buget este în dezbatere publică

Potrivit legii, până la data de 24 martie 2021 (în termen de 15 zile de la publicarea legii bugetului de stat în Monitorul Oficial) ordonatorii principali de credite definitivează proiectul bugetului local și îl publică în presa locală, pe pagina de internet sau îl afișează la sediul unității.

Locuitorii unităţii administrativ-teritoriale/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale pot depune propuneri/contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia.

Bugetul se aprobă până în 22 aprilie 2021, în maxim 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial.

Pentru a consulta prezentarea grafică a proiectul de buget pe anul 2021, accesați: https://www.primariasector1.ro/buget-2021.html

 

Cookies