Ce mâncăm: salamuri mucegăite şi cu prea multă apă VEZI LISTA CU PROBLEME

de:
03 iun. 2011
0 Afișari
Ce mâncăm: salamuri mucegăite şi cu prea multă apă VEZI LISTA CU PROBLEME

Printre cele mai grave abateri descoperite de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) se află comercalizarea de către un agent economic a unui salam de producţie proprie ce prezenta mucegai alb şi verde pe membrana produsului.

Salamuri pline cu apă

De asemenea, rapoartele de expertizare emise de LAREX Bucureşti au determinat că diverse sortimente de „Salam de vară” aveau conţinutul de apă de 55,4%, 55,75%, 52,3% faţă de maximul de 50% impus, alte sortimente de „Salam Victoria” prezentau conţinutul de apă de 72,28%, 71.2%, 74,7%, faţă de maxim 66%.

Totodată, produsul „Salam canadian porc”prezenta conţinutul de apă de 75,6% faţă de maxim 66% impus, produsul „Specialitate Parizaki” prezenta conţinutul de apă de 72,8% faţă de maxim 68% impus, iar cărnaţii cabanos prezentau conţinutul de apă de 58,6% faţă de maxim 50% prevăzut.

„Depăşirea acestor limite determină dezechilibrarea compoziţiei produsului, favorizarea accentuării perisabilităţii microbiologice a produsului, cu riscul alterării acestuia, reducerea perioadei de menţinere a caracteristicilor de calitate originale ale produsului şi, nu în ultimul rând, afectarea interesului economic al consumatorilor, aceştia cumpărând apă în loc de cantitatea corespunzătoare de preparate din carne”, au punctat inspectorii ANPC în raportul de control.

Salamuri „tradiţionale” la raft, cu amidon şi soia în farfurie

Conform rapoartelor de expertizare emise de LAREX Bucureşti, produsul „Salam de vară”, prezenta un conţinutul de proteine de 13,8% faţă de minim 15%, produsul „Specialitate Parizaki”, prezenta conţinutul de proteine de 9,6% faţă de minim11%, iar produsul „Parizer ţărănesc de porc” avea un conţinut de proteine de 8,75% faţăde minim11%.

Potrivit sursei citate, o parte din magazinele care aveau pe rafturi produse denumite „salam tradiţional” nici măcar nu figurează în evidenţele Direcţiei Agricole ca fiind înregistrate să vândă astfel de produse. „Denumirea de salam tradiţional este abuziv atribuită în condiţiile în care lista ingredientelor cuprinde amidon şi proteină vegetală de soia – componente nespecifice unui produs tradiţional”, au concluzionat inpectorii ANPC.

În urma controlului efectuat, ANPC a decis să oprească definitiv de la comercializare 148 kg preparate din carne, fiind aplicate 19 amenzi în valoare de 111.000 lei.

Cookies