ÎN LUME

Ce mănâncă lumea de Paște în alte țări?

Mai mult ca sigur știți prea bine ce mâncăruri tradiționale servesc de obicei românii în ziua de Paște - drob, friptură de miel, cozonaci, ouă roșii, verdețuri de sezon sau chiar sarmale în unele regiuni ale țării. În acest articol vă vom prezenta însă 11 din cele mai interesante mâncăruri pe care le savurează credincioșii din jurul lumii cu ocazia Paștelui. Asta așa, dacă vă gândeați în timp ce vă mai tăiați o felie de pască, oare ce mănâncă argentinenii sau libanezii de Paște?

Sărbătoarea Paștelui este una ce nu trece neobservată, fie că vorbim despre ecuadorieni, ruși, francezi sau olandezi, toți creștinii serbează Învierea Domnului și se adună cu prietenii în jurul meselor încărcate de bunătăți și mâncăruri pregătite cu atenție pentru această ocazie. Iată 11 feluri de mâncare de care se bucură credincioșii din jurul lumii cu ocazia Paștelui.

1. Tsoureki – Grecia

Nu există sărbători pascale în Grecia fără tsoureki, o pâine dulce, pufoasă, ca un chec, care, potrivit tradiției, se împletește și se coace cu ouă roșii deasupra sau în interiorul său. Tsoureki are o aromă aparte, care este dată de mastic, rășina care se prelinge sub formă de „lacrimi” pe scoarța arborelui de mastic, și mahlepi, un condiment extras din miezul semințelor din sâmburii proveniți din fructele cireșului persan, care a devenit sinonim pentru eleni cu sărbătorile, datorită faptului că este prezent în toate dulciurile festive. Adesea tsoureki este aromată și cu anason, coajă de portocală sau scorțișoară.

Tsoureki

2. Paskha – Rusia

Deși împărtășește același nume cu desertul întâlnit și la noi în țară, Paskha rusească este mai degrabă apropiată de Cheesecake-ul american, doar că nu are blat. Ingredientul principal este tvorog, adică brânză proaspătă de vaci, căreia i se adaugă gălbenușuri de ou, unt, zahăr, vanilie, smântână, și ocazional nucșoară, coajă de lămâie sau brandy, pentru un „twist” al aromei.

Paskha este modelată în formă de triunghi fără vârf și este ornată cu felii de fructe proaspete, flori și stafide.

paskha

3. Fanesca – Ecuador

Deși în majoritatea țărilor bezelele se consumă în orice perioadă a anului, ca gustare, în Ecuador acest desert pufos este servit doar la masa de Paște, după un bol generos de fanesca. Supa, cu consistență groasă, conține 12 grâne diferite, care simbolizează cei 12 Apostoli, dovleac sau dovlecel și cod sărat fiert în lapte. Supa se ornează cu verdețuri, fructe de mare și felii de ou fiert.

Fanesca

4. Maamoul – Liban

Maamoul este unul dintre cele mai populare deserturi din Liban și Orientul Mijlociu, fiind nelipsit atât de pe mesele pascale cât și de pe mesele musulmanilor care sărbătoresc Eid. Maamoul sunt un tip de biscuiți aromat, untos, umpluți adesea cu nuci, fistic sau curmale.

Maamoul

5. Torta pascualina – Argentina

Această plăcintă sărată este unul dintre felurile preferate de mâncare festive ale argentinienilor. Aluatul din foi este umplut cu un amestec de frunze de sfeclă, ricotta și parmezan, care este „legat” cu ouă bătute și aromat cu coajă de lămâie și nucșoară. Localnicii adesea înlocuiesc sau adaugă lângă sfeclă anghinare sau frunze proaspete de spanac.

Pascualina

6. Advocaat – Olanda

Deși în restul lumii lichiorul de ou a devenit cea mai populară băutură festivă, olandezii au păstrat tradiția de a bea shot-uri de advocaat de Paște sau de Crăciun. Rețeta nu este departe de cea a lichiorului, advocaat fiind făcut din gălbenuș de ouă, zahăr și brandy. Deseori se adaugă pentru un plus de aromă vanilie, miere sau lapte condensat, pentru cei care preferă un gust foarte dulce.

advocaat

7. Chifle „hot-cross” – Bermuda

După cum sugerează și numele, chiflele „hot-cross” sunt chifle dulci, aromate cu condimente, și umplute cu stafide. Sunt denumite „hot-cross” datorită cruciuliței din glazură cu care sunt decorate. Acestea sunt mâncate de bermudezi în Vinerea Mare și în ziua de Paște

8. Miel și fasole flageoletă – Franța

Obiceiul de a mânca friptură de miel de Paște provine de la evreii care s-au convertit la creștinism și care au transpus tradiția de la sărbătoarea evreiască Pesah. În Franța, pulpa de miel, sau le gigot d’agneau, reprezintă piesa de rezistență a cinei de Paște, și este asezonată cu rozmarin și usturoi. Este servită cu fasole flageoletă, un soi de fasole specific Franței.

9. Folar – Portugalia

Și portughezii au propria versiune de pâine festivă, denumită folar, și care se prepară atât dulce, dar și sărată. în funcție de regiune. Spre exemplu, în nord-estul țării este populară Folar de Chaves, umplută cu șuncă, porc și cârnați. Între timp, în sud sunt preferate rețete precum Folar de Olhao, care conține zahăr topit și scorțișoară.

Ca în cazul tsoureki al grecilor, folar se coace cu un ou fiert tare în mijloc, simbol al vieții și renașterii.

folar

10. Paçoca de amendoim – Brazilia

Familiile braziliene, în mod special cele din Sao Paulo sau din sud-estul Braziliei își fac stocuri serioase de paçoca de amendoim în preajma Paștelui, deoarece este extrem de gustos și de simplu de făcut. Desertul cremos se realizează dintr-o listă extrem de simplă de ingrediente, precum: alune mărunțite, zahăr, sare și, opțional, pudră de tapioca.

11. Capirotada – Mexic

Capirotada, cunoscută și sub numele de Capirotada de vigilia, este o mâncare tradițională mexicană asemănătoare cu o budincă de pâine care se consumă de obicei în perioada postului. Este unul dintre felurile de mâncare cele mai servite în Vinerea Mare. Este foarte ușor de realizat: se înmoaie pâine în sirop din piloncillo (panela, zahăr din trestie nerafinat), se adaugă scorțișoară și topping-uri precum stafidele, fructele uscate, sau chair brânză și alte dulciuri.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button