BAZARHUFFLIBERTATEA

Ce mai fac primăriile de prin alte capitale? La Seul, de pildă, le învață pe gravide cum să aibă grijă de bărbați și să nu se îngrașe

La București, primăria sau primarul oferă comunicate de presă și postări despre diverse, de la certuri politice, număr de utilaje scoase pe străzi la prima zăpadă mai hotărâtă și pană la te miri ce insprăvi administrative. Și, desigur, de când cu apocalipsa COVID, diverse informări, alerte, avertizări sau, după caz, mustrări în legătură cu virusul. La Seul, primăria nu-i așa superficială. Nu. La Seul, primăria intră în intimitatea oamenilor, apoi tropăie pe-acolo. De exemplu, ghidul pentru femeile însărcinate le explică frumos gravidelor cum să păstreze aprinsă flacăra iubirii: să nu mănânce aiurea ca să nu se îngrașe și să fie și mai neatrăgătoare pentru soți, câte mese se le gătească soților pe măsură ce sarcina înaintează (da, exact așa) și o serie de alte îndemnuri dezmățate.

Administrația locală din capitala Coreei de Sud a stârnit mare iureș după ce a publicat un ghid pentru femeile gravide pe care le învață cum „să se comporte” – cu bărbații lor, în special – pe durata sarcinii. Lucrarea, verificată înainte de Societatea Coreeană de Obstetrică și Ginecologie, a fost publicată online de administrația locală din Seul, scrie The Guardian.

Ghidul de la Seul pentru femeile gravide

Ce conține ghidul? Dar ce nu conține! De exemplu, la începutul sarcinii, femeile sunt sfătuite să nu evite treburile casnice, pentru că efortul pe care îl presupun treburile casei le ajută să nu pună prea multe kilograme în plus.

De asemenea, femeile însărcinate sunt sfătuite să își atârne la vedere hainele de dinainte de sarcină ca să nu uite vreo clipă la ce siluetă  trebuie să revină rapid după naștere. Stați așa, că nu e tot!  „Dacă ești tentată să mănânci prea mult sau să nu faci exerciții fizice, uită-te la acele haine”, strigă ghidul la femeia gravidă din Seul.

Apoi, pe măsură ce sarcina e tot mai mare, deci nașterea e tot mai aproape, recomandările devin mai stricte. Înainte să devină mame, femeile însărcinate trebuie:

  • Să arunce din frigider alimentele pe cale să expire (pentru că soții lor nu sunt obișnuiți cu asta și, dacă ele pleacă nepăsătoare la spital, s-ar putea ca ei să mănânce greșit sau chiar stricat, inadmisibil)
  • Să gătească în avans trei sau chiar patru mese pentru soții lor care, din nou, vor fi abandonați acasă și, cum sunt „neobișnuiși să gptească”, se vor trezi în pericolul înfometării;
  • Să se asigure că lasă familiei schimburi curate de haine pentru până la 7 zile pentru perioada în care vor fi în spital (și, din nou desigur, soții vor rămâne singuri, abandonați și cu izmenele de schimb ascunse în te miri ce locuri misterioase ale casei pe care doar femeia le poate cunoaște)
  • Să nu cumva să uite „să cumpere un elastic de păr, ca să nu apară cu părul despletit după naștere”.

Un vechi secret sud-coreean al întâlnirilor reușite

Agenției de presă Yonhap scrie că, după valul de critici, ghidul publicat de autoritățile locale din Seul a fost scos  de pe site. Sud-coreenii se pricep destul de bine la astfel de controverse. În 2018, într-un ghid guvernamental pentru elevii de liceu, zicea că „femeile trebuie să aibă grijă de aspectul lor fizic și bărbații trebuie să se preocupe de starea lor financiară”. Ghidul mai sugera că „bărbații care cheltuie mulți bani la o întâlnire” se așteaptă să fie „recompensați”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button