Ce le promitea Oprescu bucureştenilor: parc cu căprioare, 21 de parcări şi un nou spital municipal. VEZI CE S-A REALIZAT

de:
05 apr. 2012
2 Afișari
Ce le promitea Oprescu bucureştenilor: parc cu căprioare, 21 de parcări şi un nou spital municipal. VEZI CE S-A REALIZAT

Campania electorală din 2008 a primarului general, Sorin Oprescu, a rămas în memoria bucureştenilor mai ales prin proiectul său principal, autostrada suspendată. Sorin Oprescu îi anunţa pe alegătorii bucureşteni că dacă va fi ales primar general al Capitalei va construi o autostradă suspendată care să străbată oraşul de la nord la sud “pe rază”. Autostrada va zbura chiar pe la etajele trei-patru ale blocurilor, spunea atunci actualul edilul-şef. Proiectul a fost readus în discuţie cu un an înainte de noile alegeri din 2012 şi a fost modificat complet faţă de promisiunile din 2008. Concomitent s-au triplat şi costurile proiectului. În pragul unei noi campanii electorale pentru un al doilea mandat la Primăria Capitalei, proiectul autostrăzii există doar pe hârtie. Au fost finalizate Planul Urbanistic Zonal şi studiul de fezabilitate, însă acestea nu au fost încă aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. (Vezi cum a evoluat proiectul autostrăzii suspendate şi cum s-au triplat costurile).

Căprioare la doi paşi de Piaţa Unirii

Tot în campania electorală, independentul Sorin Oprescu le spunea bucureştenilor că pe locul mult anunţatului proiect Esplanada va face parc în care va aduce căprioare. La patru ani de la anunţ, pe terenul de 10 hectare de lângă Biblioteca Naţională, rămas viran, bucureştenii pot admira doar câini vagabonzi. La fel cum proiectul Esplanada a fost abandonat de investitorii, şi Sorin Oprescu a uitat de parcul promis locuitorilor Capitalei.

Iar câinii care îşi fac veacul în centrul Capitalei amintesc de o altă promisiune a actualului edil-şef. În 2008, Sorin Oprescu spunea că va curăţa Bucureştiul de câini vagabonzi. Iar în acest scop, explica el, va înfiinţa Poliţia Animalelor are să se ocupe în mod corespunzător de animale şi să construiască câte adăposturi sunt necesare pentru animalele abandonate.

„Poliţia Animalelor” nu a fost înfiinţată nici acum, şi nici adăposturile nu a fost construite. Abia la sfârşitul anului trecut, deci cu câteva luni înainte de campania electorală, au fost demarate lucrările pentru extinderea adăpostului de la Mihăileşti. Pe parcursul lucrărilor de modernizare şi extindere, adăpostul de la Mihăileşti este nefuncţional, astfel că în acest moment municipalitatea poate adăposti câini fără stăpân doar în adăpostul de pe Theodor Pallady, cu o capacitate de aproximativ 180 de locuri. Potrivit estimărilor, în Bucureşti sunt în jur de 50.000 de câini maidanezi. După extindere, adăpostul de la Mihăileşti va avea o capacitate de 1.000 de locuri.

21 de parcaje pe structură metalică promise

În 2008, Sorin Oprescu le promitea bucureştenilor că va rezolva şi problema parcărilor din Capitală. Soluţia, potrivit candidatului independent, era construirea a 21 de parcaje pe structură metalică. În aproape patru ani de mandat nicio parcare nu a fost finalizată în Capitală, nici pe structură metalică şi nici subterană. În prezent se lucrează la parcarea subterană de la Universitate. Potrivit ultimului termen oferit de edilul-şef, parcarea va fi dată în folosinţă în luna mai. Parcarea subterană din centrul Bucureştiului, structurată pe trei niveluri, va avea 420 de locuri pentru autoturisme şi 21 pentru motociclete. Preţul parcării va fi de 0,36 euro pe oră, conform afirmaţiilor primarului general.

De asemenea, primăria lucrează la ridicarea unei parcări pentru navetişti de tip park&ride în Băneasa la capătul liniei de tramvai 5. Parcarea ar fi trebuit finalizată în 2011, însă proiectul abia a fost demarat.

În rest, primarul anunţă în continuare doar proiecte de parcări, toate pe hârtie. Astfel, parcarea subterană de la Piaţa Charles de Gaulle cu 603 locuri ar fi trebuit finalizată la începutul lui 2012, însă până în prezent lucrările nici măcar nu au fost începute. Sunt proiectate parcări subterane şi la Piaţa Alba Iulia (1496 locuri), Piaţa Dorobanţi (254 locuri), Walter Mărăcineanu (240 locuri), Edgar Quinet (380 locuri) şi Centrul istoric (400 locuri). Și acestea aveau ca termen de finalizare perioada 2012-2013 însă lucrările nu au fost încă începute şi nici nu există un termen concret pentru demararea lor.

Un nou spital municipal construit în Capitală?

Medic chirurg de profesie, Sorin Oprescu anunţa în campania electorală din 2008 că odată ajuns la conducerea Primăriei Capitalei va construi un nou spital municipal în Bucureşti. După alegerea sa în funcţia de primar general, proiectul a fost însă abandonat. În schimb au fost lansate o serie de proiecte pentru extinderea unor spitale deja existente. Astfel, Spitalul Colentina se va muta într-o nouă clădire cu 7 etaje ce va fi construită în curtea unităţii sanitare. Potrivit ultimelor estimări lucrările de construcţie ar urma să înceapă în primăvara acestui an.

Și spitalul Foişor va fi extins cu o nouă clădire cu 4 etaje. Al treilea spital bucureştean care va fi transformat este cel pentru copii “V. Gomoiu”. Spitalul va fi extins, modernizat şi echipat. În curtea actualului spital va fi construită o nouă clădire cu 7 etaje şi 278 de paturi.

Reabilitarea şcolilor începută de Videanu nu a fost nici acum finalizată

La capitolul educaţie, programul electoral al candidatului Sorin Oprescu era foarte stufos. Actualul edil-şef anunţa în campania electorală că reabilita complet şcolile din Capitală, va construi 60 de terenuri de sport şi va moderniza campusurile universitare.

Programul de reabilitare a şcolilor din Bucureşti a fost moştenit de Sorin Oprescu de la predecesorul său Adriean Videanu. Programul datează din 2003 şi nu a fost terminat nici după aproape patru ani din mandatul lui Sorin Oprescu. Programul de reabilitare a infrastructurii educaţionale din Capitală a fost finanţat cu 112,2 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii şi cu 141 milioane de euro de la bugetul local şi cuprinde 102 şcoli din Capitală. Ultimul termen de finalizare a programului oferit de municiaplitate era primăvara acestui an. Programul va fi încheiat doar cu 100 de şcoli reabilitate în loc de 102. Astfel, două dintre cele 102 şcoli, respectiv Şcoala generală nr. 10 şi Şcoala generală nr. 47 sunt în litigii în justiţie, iar BEI nu va mai prelungi termenele de finanţare.

În cadrul programului au fost construite sau modernizate 36 de săli de sport, peste 350 de laboratoare de informatică, chimie, biologie, fizică, dar şi 90 de cabinte medicale şi 34 de cabinete stomatologice.

Cât priveşte modernizarea campusurilor universitare, acesta este un alt proiect care a fost abandonat de Sorin Oprescu după câştigarea alegerilor.

2.500 locuinţe pentru tineri şi case pentru bătrâni

În 2008, Sorin Oprescu încerca să atragă şi tinerii şi bătrânii de partea lui oferindu-le case. Cel puţin aşa le promitea candidatul independent. Într-o emisiune televizată difuzată, Oprescu spunea că terenul pe care se află uzinele Republica ar trebui cumpărat de Primărie şi făcut acolo între 2.000 şi 2.500 de locuinţe. Și pentru bătrâni spunea că va construi case şi le va asigura acces gratuit la spectacole de teatru si film. Sorin Oprescu a ajuns primar, însă nu s-au construit locuinţe nici pentru tineri, nici pentru persoanele în vârstă.

Taxă de solidaritate de 10 euro impusă bucureştenilor bogaţi

Tot în 2008, candidatul independent Sorin Oprescu promitea bucureştenilor că dacă va fi ales va impune o taxă „de solidaritate” de 10 euro pentru cei bogaţi, banii urmând să fie folosiţi pentru realizarea de cantine sociale pentru săraci. De asemenea, Oprescu spunea că odată ajuns la conducerea Primăriei Capitalei va construi un parc tematic sportiv, dar şi că va lua măsuri pentru valorificarea potenţialului geotermal din subsolul oraşului. La patru ani de la alegerea sa la Primăria Capitalei, proiectele de mai sus nu au depăşit stadiul de programul electoral.

B365.ro a cerut primarului general, un punct de vedere privind promisiunile sale din campania electorală şi gradul de îndeplinire a acestora. Edilul-şef ne-a răspuns prin Biroul de presă al Primăriei Capitalei că va prezenta alegătorilor realizările sale la sfârşitul mandatului.

Cookies