Ce înseamnă, totuși, Zona Metropolitană București. Ce localități include aceasta

26 ian. 2021
929 Afișari
Ce înseamnă, totuși, Zona Metropolitană București. Ce localități include aceasta

Proiectul „Zona metropolitană” a fost inițiat în 2003. El a fost gândit ca un proiect în permanentă expansiune. Dacă orașul București are 228km2, Zona Metropolitană ar urma să fie de 7-8 ori mai mare, apoi de 20 de ori mai mare și să ajungă inițial la 1.800 km2, apoi la peste 5.000km2.

Zona Metropolitană Bucureşti, înfiinţată în anul 2016, cuprinde acum principalele localităţi din Judeţul Ilfov, de la Buftea la Brăneşti, şi de la Copăceni la Nuci.

Ce spune legea

Conform Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional, zona metropolitană ”cuprinde teritoriul administrativ al oraşului centru polarizator şi al unităţilor administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanţe de până la 30 km, care respectă condiţia de contiguitate spaţială şi în cadrul căruia s-au dezvoltat relaţii de cooperare pe multiple planuri”. O zonă metropolitană există independent de oraşul în jurului căruia gravitează, fără a avea personalitate juridică.

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale din decembrie 2019, document denumit ”Modele de Cooperare Interjuridiscţională”, România are în acest moment 22 de astfel de zone metropolitane.

Ce localități cuprinde Zona Metropolitană București

Zona Metropolitană Bucureşti cuprinde astfel următoarele localităţi Periş, Ciolpani, Gruiu, Nuci, Snagov, Baloteşti, Moara Vlăsiei, Grădiştea, Buftea, Corbeanca, Otopeni, Tunari, Dascălu, Petrăchioaia, Mogoşoaia, Chitila, Ştefăneştii de Jos, Afumaţi, Găneasa, Voluntari, Dragomireşti Vale, Chiajna, Dobroeşti, Pantelimon, Brăneşti, Cernica, Glina, Popeşti Leordeni, Berceni, Vidra, Copăceni, Jilava, 1 Decembrie, Dărăşti Ilfov, Măgurele, Bragadiru, Cornetu, Clinceni, Domenşti şi Ciorogârla.

Cookies