Ce înseamnă terase încălzite în București și de ce vor fi închise?

10 nov. 2020
138 Afișari
Ce înseamnă terase încălzite în București și de ce vor fi închise?

De când serile au devenit mai răcoroase și se întunecă mult mai devreme, iar situația actuală a răspândirii noului coronavirus nu ajută deloc afacerile, terasele din București au instalat încălzitoare sau au pregătit pături pentru a spori confortul celor care încă vor să iasă în oraș la masă.

Regula principală a restaurantelor a rămas aceea că activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, dacă media cazurilor în ultimele 14 zile:

  • este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, se va exercita în max. 50% din capacitatea maximă a spațiului;
  • este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, se va efectua în cel mult 30% din capacitatea maximă a spațiului;
  • este peste 3/1000 locuitori: este interzisă.

Ce se întâmplă cu terasele acoperite?

Potrivit noii Hotărâri nr. 935/ 05 noiembrie, măsurile se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Din cauza faptului că, prin actele normative anterioare, nu a fost nicăieri definită noțiunea de spațiu deschis, au apărut de curând foarte multe terase care, în momentul în care a început să se facă mai frig afară, au închis spațiul cu sticlă, plexiglas sau alt material sau au amplasat încălzitoare.

Acest tip de spațiu nu mai este acum unul deschis. Tocmai pentru faptul că, din spațiu deschis, are destinația de spațiu închis. Prin această hotărâre se decide că și terasele închise vor avea același regim ca restaurantele și vor trebui să respecte capacitatea meselor sau să fie în funcție de coeficientul de cazuri care există la momentul respectiv în acea localitate.

Această măsură este comparabilă cu prevederile din legea fumatului: este posibil acolo există un tavan și cel mult un perete, indiferent din ce material sunt acestea făcute, iar dacă terasa are încălzitoare foarte puternice atunci ai dreptul doar în exterior.

Declarația șefului DSU, Raed Arafat:

„Aţi observat, poate, în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă: unele terase, chiar dacă ele sunt în afara spaţiului închis al unui restaurant, au devenit şi ele închise. Deci, s-a pus sticlă, s-au pus diferite tipuri de pereţi, pentru a păstra căldura; dar ele devin spaţii închise. Astfel, definirea clară, încât acelea care se încadrează în definiţia spaţiilor închise, din Legea 349/2002, este legea cu produsele de tutun, există acolo definiţie foarte clară, nu trebuia să creăm o altă definiţie: un spaţiu închis este cel care are un acoperiş şi două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare. Deci, orice spaţiu care are astfel de descriere se tratează ca spaţiu închis şi atunci se aplică regula spaţiilor închise din restaurante, după incidenţe, care rămân valabile – capacitatea redusă, după incidenţă, dacă e între 1,5 şi 3 sau peste 3 la mie -, şi atunci aceste spaţii nu pot fi tratate ca terase în spaţii deschise”, a explicat şeful DSU, Raed Arafat.

Trebuie să mai reții că, dacă stai la o terasă afară, maximul permis este de șase persoane din familii diferite la aceeași masă și o distanță de 2 metri între mese.

Cookies