Ce înțelege SRI prin „eco-anarhiști”, cei care au încercat să deturneze protestele împotriva RMGC

de:
14 oct. 2013
0 Afișari
Ce înțelege SRI prin

„Eco-anarhiştii” care ar fi încercat, potrivit SRI, să exploateze manifestaţiile împotriva proiectului minier de la Roşia Montană sunt „structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente în urmărirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protecţia mediului”. O spune Serviciul Român de Informaţii într-un răspuns pentru organizaţia Active Watch.

„Sintagma „structuri extremiste, eco-anarhiste” din declaratia citata desemneaza, la nivelul comunitatii serviciilor de informatii din spatiul euro-atlantic, in mod sintetic, structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului. Declaratiile directorului SRI pe acest subiect trebuie analizate prin raportare la contextul larg la care se refera”, spune SRI.

„Interesul institutiei noastre fata de astfel de structuri nu este legat de obiectul revendicarilor, fie acestea referitoare la protectia mediului sau de alta natura, ci de modalitatile violente de actiune avute in vedere. Intra astfel in responsabilitatea SRI prevenirea materializarii unor acte violente care pot rezulta in urma „contaminarii” unor manifestari pasnice cu elemente de natura extremista sau anarhista. Din aceasta perspectiva, in conformitate cu misiunile ce i-au fost incredintate, pentru SRI constituie o prioritate cunoasterea preventiva a situatiilor cu potential de degenerare in acte violente (ce pot aduce atingere sigurantei cetateanului si securitatii nationale)”, mai spune comunicatul.

„Eventuale astfel de date obtinute de SRI sunt puse cu celeritate la dispozitia institutiilor statului abilitate sa adopte masuri in consecinta; Informatiile privind activitatile derulate de SRI pentru prevenirea riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale inclusiv cele generate de activitati ale unor grupari extremiste sau anarhiste, au caracter clasificat, situatie care restrange posibilitatea institutiei noastre de a oferi detalii suplimentare la intrebarile dumneavoastra. Articolul 11 din Legea sigurantei nationale reglementeaza strict beneficiarii informatiilor din acest domeniu si conditiile comunicarii acestora”, precizează SRI, care asigură că „nu are in vedere punerea sub semnul intrebarii, in vreun fel, a exercitarii drepturilor fundamentale si garantate constitutional la libera exprimare si libertatea intrunirilor”.

George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), a declarat la finalul audierii în Comisia specială privind proiectul Roşia Montană, din Parlament, că Serviciul a trimis peste 500 de informări privind acest proiect factorilor de decizie şi că Roşia Montană constituie o problemă de securitate naţională. Totodată, Maior a mai declarat că informările au cuprins şi „încercări ale structurilor extremiste şi eco-anarhiste de a exploata sau influenţa mişcările de protest” pe acest subiect. 

Cookies