CONTRIBUTORSNICE TO MEET YOU

Ce îmi place în București iarna. Sfaturi utile în contexte inexistente

Într-un context (irelevant), a trebuit să mă gândesc la cel mai mult și cel mai mult îmi place în București iarna. Și am ajuns la următoarele:

1. În primul și în primul rând îmi place ( evident, de asta am și pus pe prima poziție, după cum o vedeți numerotată cu 1, în stânga, la începutul primului rând din acest prim paragraf, altfel aș fi pus pe poziția 2 sau 3, adică una dintre pozițiile ulterioare și nu pe prima, așa cum am pus-o) e faptul că am mai prins o iarnă. Că nu am murit între timp. Ce expresie “între timp” asta! Ca și cum ne-am putea strecura într-o crăpătură a timpului unde am putea face ceva ce nu putem facem în timpul propriu-zis.

2. În al doilea rând îmi place că sunt propriul angajat. Înainte de pandemie nu ar fi relaționat atât de mulți oameni cu această idee, dar acum, cu lucratul de acasă vor înțelege mai multți. Îmi place că sunt propriul angajat, că lucrez de acasă și nu sunt nevoit să plec la muncă în zilele în care capitala e plină de ciorofleacă. Știe toată lumea cuvântul ăsta? Ciorofleaca e zăpada aceea amestecată cu noroi de care e plin Bucureștiul în unele zile. Nimănui nu-i place să iasă din casă când vremea e urâtă. Am văzut în copilărie o mireasă care avea rochia murdară de ciorofleacă. Ce trist. Cea mai frumoasă zi în cea mai deplină mizerie. Mă rog, cine a pus-o să se mărite?

3. Îmi place că după fiecare iarnă vine primăvara. Speranța e acolo, în martie, așteptându-ne cu brațele deschize zâmbindu-ne cu dantura ei din muguri abia încolțiți, dând din petale în loc de pleoape și sărutându-ne cu buze din raze de soare.

4. Îmi place că iarna ține doar 3 luni față de celelalte anotimpuri care țin tot atât, ceea ce îmi amintește de un banc foarte frumos și profund: Știi care e diferența dintre o găină? Găina scurmă, pe când…

5. Îmi plac trotuarele de sub balcoane iarna, pentru că rămân uscate și pot să îmi scot câinele fără să se umple de ciorofleacă. Oricum, câinele meu e mai sensibilă de fel și nu își poate face nevoile unde e ud ca să evite, psihologic, murdărirea. Deci, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru balcoanele astea. Și arhitecțior care le-au construit.

6. Îmi place și omătul, dar când e curat, dar asta doar pentru că în general e mai bine să fii curat decât murdar, mai ales că atunci când ești murdar lumea se uită la tine și spune cu dispreț: „Uite-l și pe ăsta ce murdar e!”, iar eu nu vreau să-mi fac semenii să simtă dispreț, ci recunoștință și liniște și pace.

7. Îmi plac luminițele pe care le am în ochi atunci când văd mesaje de la bancă în care aflu că mi-au intrat banii de care pot să cumpăr ce vreau eu, pentru că sunt banii mei și să plătesc facturi. În fine, asta e valabil tot anul, dar lumea e mai atentă la luminițe de Crăciun.

8. Îmi place că, de sărbători, se adună familiile și prietenii și oamenii se simt mai bine decât în multe din alte zile ale anului. Îmi place că oamenii, în cotextul ăsta, înțeleg mai ușor cât de sănătoase sunt relațiile interumane frumoase, care ne aduc bucurie. Îmi place că de sărbători ne aducem aminte ce ușor ne putem simți umani, chiar dacă tot ceea ce facem e doar să dăm o sarma în două cu furculița și să o împărțim cu cineva care ne aduce în ochi luminițele despre care am vorbit în paragraful 7.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button