CE:Firmele din regiunea Bucureşti-Ilfov ar putea beneficia de ajutoare de stat mai mici în 2014-2020

de:
09 apr. 2014
1 Afișari
CE:Firmele din regiunea Bucureşti-Ilfov ar putea beneficia de ajutoare de stat mai mici în 2014-2020

„Noua harta a ajutoarelor regionale stabileste un cadru clar in care Romania poate promova investitiile productive in regiunile defavorizate in perioada 2014-2020”, a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquin Almunia, citat de un comunicat al executivului comunitar, noteaza HotNews.ro.

Harta ajutoarelor regionale a Romaniei defineste, in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, regiunile care pot beneficia de ajutoare regionale pentru investitii acordate de autoritatile romane si stabileste nivelurile maxime ale ajutoarelor (asa-numitele „intensitati ale ajutorului”) care pot fi acordate intreprinderilor din regiunile eligibile.

Harta va fi valabila in perioada 1 iulie 2014- 31 decembrie 2020.

In temeiul noilor orientari regionale, adoptate de Comisia Europeana in anul 2013, regiunile care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE sunt eligibile in mod prioritar pentru ajutoarele regionale pentru investitii, pentru ca scopul principal al ajutoarelor regionale este de a promova dezvoltarea regiunilor defavorizate din Europa.

In noua harta, la aceasta categorie se incadreaza regiuni reprezentand 89,4% din populatia Romaniei, iar acestea vor continua sa fie eligibile pentru ajutoare regionale pentru investitii la intensitati maxime variind intre 35% si 50% din costurile eligibile ale proiectelor de investitii in cauza.

Si alte regiuni aflate intr-o situatie defavorizata fata de media UE sau de media nationala pot deveni eligibile daca indeplinesc anumite criterii si daca respecta criteriul acoperirii demografice totale, mentioneaza CE.

Potrivit Comisiei, statele membre pot astfel gestiona propriile disparitati regionale. Avand in vedere ca aceste regiuni sunt mai putin defavorizate decat cele cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE, atat domeniul de aplicare geografic, cat si intensitatea ajutorului sunt limitate.

In aceasta categorie, regiunea din jurul Bucurestiului, in care locuieste 10,6% din populatia Romaniei, va putea sa beneficieze de ajutoare regionale pentru investitii la intensitati maxime ale ajutorului variind intre 10% si 35%.

„Avand in vedere ca PIB-ul pe cap de locuitor in regiunea din jurul Bucurestiului nu se mai situeaza sub 75% din media UE, intensitatile maxime ale ajutoarelor regionale pentru investitii sunt mai mici decat in perioada precedenta”, explica executivul comunitar.

In restul regiunilor asistate ale Romaniei, intensitatea maxima a ajutorului va ramane neschimbata, cu exceptia unei singure regiuni (Vest) in care se va inregistra o usoara scadere (10 puncte procentuale), avand in vedere ca PIB-ul acesteia a crescut si ca regiunea este in prezent mai putin defavorizata fata de media UE, a mai explicat Comisia.

Cookies