Fie că ai cântat în drumeții despre Andri Popa cel vestit, fie că ai învățat balada lui Toma Alimoș, nu ai cum să nu fi auzit cuvântul „haiduc” în România. Haiducii au rămas în cultura populară română ca acești eroi care trăiau prin codri și-și riscau viețile în luptă cu tot felul de boieri corupți sau invadatori străini și dădeau bani la săraci, un adevărat simbol al libertății în baladele, muzica populară sau folk rockul românesc.
De aceea, după cum era și normal, o bere numită „Haiduc” nu putea fi nici ea altfel decât o bogăție de bere. PENNY a relansat berea Haiduc, cu un nou ambalaj, pe baza unor rețete românești, concepute și produse de români pentru români, din ingrediente 100% românești, în fabrici din România. Ea este un produs care indeplineste obiectivul 3RO, adică are ingredientul principal provenit din România, este procesată și ambalată în țara noastră.
Și pentru că berea Haiduc vine în patru sortimente – Blond, Brun, Fără alcool și Puternic – ne-am gândit să-ți povestim câteva despre viețile unor haiduci celebri din România, că poate te regăsești în ele. Totul ca să aflăm răspunsul la întrebarea „Tu ce fel de Haiduc de București ești?”.
„Nalt la sfat, mare la stat și viteaz cum n-a mai stat”, Toma Alimoș este un personaj de legendă, pentru că apare în cel mai vechi cântec haiducesc din istoria României – numit inițial Balada lui Toma a lui Moș. Cântecul lui nu are autor sau un timp fix, dar a fost mereu un cântec al libertății românești, al luptei cu nedreptatea. Nichita Stănescu spunea: „Toma Alimoș și Miorița sunt cele două dimensiuni ale noastre. Toma Alimoș este Iliada noastră, iar Miorița este Odiseea noastră.” Cântecul și-a schimbat deseori forma de-a lungul timpului, dar Mihai Eminescu credea că legenda originală se spunea la curțile domnești din Moldova, înainte să se transmită din vorbă în vorbă printre săteni.
E o legendă potrivită pentru fanii Haiduc Blond, o bere autentică, care se potrivește cu orice ocazie, caracterizată de claritate și prospețime. La fel ca Balada lui Toma Alimoș, Haiduc Blond reprezintă spiritul autentic românesc, care este în noi toți.
Probabil cel mai cunoscut haiduc din România, datorită piesei cu același nume, Andri Popa are în spate o legendă bogată. El a salvat peste 500 de fete răpite de turci și le-a întors de unde au plecat sau le-a găsit soți celor care nu erau din România. Și se spune că a întemeiat satul secret Palilula, din preajma Craiovei, care nu a putut fi niciodată găsit de turcii care ocupau capitala Olteniei. Vasile Alecsandri i-a scris povestea primul și l-a prezentat ca un un fost preot, care a fost fugărit șapte ani de poteră pentru faptele sale de vitejie.
Și un haiduc atât de neobișnuit nu poate fi asociat decât cu o bere care nu e pentru oricine, Haiduc Puternic. Această bere este ca un haiduc neînfricat, gata să înfrunte orice provocare. Te face să te simți invincibil, cum probabil se simțea Andri Popa când a ales să-și facă bază secretă la o aruncătură de băț armatele otomanilor care-l vânau, fără să fie prins.
Da, Baba Novac nu este doar un cartier din București. El s-a născut în Timoc, o regiune din Serbia, dintr-o mamă româncă, din familia Basarabilor, și un tată timocan. A devenit personaj de legendă după ce, în prima sa misiune, a condus un batalion de 700 de haiduci în armata lui Mihai Viteazul împotriva lui Pașa Hasan. Apoi a devenit omul de încredere al lui Mihai Viteazul și a avut nenumărate victorii în care a luat turcii prin surprindere cu haiducii lui.
Unui comandant de haiduci priceput la ambuscade și strategii surpriză, care a devenit omul de bază al Domnului țării, i se poate potrivi doar berea Haiduc Fără Alcool. O bere perfectă pentru cei care vor să rămână în control, dar fără să renunțe la plăcerea gustului.
Iancu este cunoscut și ca boierul devenit haiduc. El s-a născut într-o familie nobilă, dar a decis că birurile și nedreptățile impuse românilor de otomani erau prea mari și a fugit în codru să se răzvrătească. El s-a alăturat răscoalei lui Tudor Vladimirescu și a avut nenumărate fapte de arme, inclusiv asedierea multor cetăți inamice, peste Dunăre. În apogeul legendei lui conducea o ceată de 3000 de haiduci. De asemenea, educația sa de aristocrat al vremii a dus la faptul că a fost cunoscut și ca un luptător de elită. Trăgea bine cu pistoalele, mânuia sabia ca un maestru şi era neîntrecut în călărie şi luptă corp la corp.
Pentru un aristocrat, cum era Iancu Jianu, se poate potrivi doar o bere plină de rafinament, deci clar vorbim de berea Haiduc Brun. Cu o nuanță bogată de chihlimbar închis și o textură catifelată, această bere brună este perfectă pentru cei care apreciază aromele complexe și pline de caracter. Pentru haiducii moderni care continuă să ne inspire.
Dacă te regăsești în legenda unui haiduc, de aici sau din alte povești, spune-ne în comentarii ce fel de haiduc ești tu!
Articol susținut de Penny.