CONTRIBUTORS

Ce făceam la 20 de ani și nu mai fac

S-a umplut internetul săptămâna trecută de discuții despre cum a luat el Ronaldo (sper că el, că la fotbal nu mă pricep deloc și asta nu s-a schimbat de-a lungul timpului) sticla de coca-cola și a dat-o deoparte și a zis că să bem apă. Și că e un ipocrit, pentru că și el a băut cola (sau pepsi, habar n-am, nici măcar nu contează asta). Și uite așa ajungem la ăla de ar trebui el să arunce cu piatra, după ce a dus o viață neprihănită în care nici cola n-a băut, nici gura nu i-a mirosit. 

Scrie la manualul de psihologie a dezvoltării (anul 2) că, în general, de la o vârstă încolo trebuie să începi să te prinzi că nu e ok să le mai încerci pe toate și să le mai faci pe toate. Și ajungem la următoarele. Și că e important, tocmai, să evoluăm. Să ne lăsăm de obiceiuri toxice. Să plecăm din relații toxice. Să plecăm din comunități toxice. Nu e nimic rău în asta, ci dimpotrivă. Acum: 

  1. Coca Cola. Eu am băut coca cola cu găleata. Efectiv cu găleata, dormeam cu sticla de cola lângă pat acum vreo 2 decenii. O căram după mine peste tot. Până într-o zi când mi-am dat seama că mă trezesc din somn să beau cola și că asta nu e neapărat în regulă. (important, ce scriu eu aici nu e nici o antireclamă la coca-cola, nici o încercare de a promova cola, ci doar o experiență). Și m-am oprit. Dar mai beau, de 2 ori pe an (cea mai bună e aia la sticlă mică de sticlă, restul acum mi se par real insuportabile) Asta mă face ipocrită? Mă îndoiesc. E foarte bine că a zis că lumea trebuie să bea apă, pentru că da, lumea trebuie să bea apă. Pentru că obezitatea e o problemă de sănătate publică globală și o parte din această problemă publică globală vine din faptul că am înlocuit apa cu fel de fel de lichide care ne umplu de zahăr și cine știe ce altceva. 
  2. Fast-food. Cu siguranță toți am mâncat de peste tot la un moment dat. Eu am avut noroc că nu mi-a plăcut prea mult, așa că m-am lăsat ușor. Dar și asta e o problemă de sănătate publică și personală. Și e important să spui că nu e bine și să dai exemplu personal. Plus mâncatul la orice zi și din noapte. Poate cât te ține organismul mai e cum mai e, dar pe urmă, ne place, aia e. Acum mânânc pe intermitent fasting, nimic înainte de 10, nimic după 18, de aproape 2 ani de zile. Asta mă face ipocrită?
  3. Școala. Dacă mă întrebai acum 20 de ani, chiar și acum 10, ba chiar și acum 5, ți-as fi spus cu toată convingerea de pe lume că pe mine nu mă mai prinde nimeni, niciodată, sub nicio formă, la vreo școală, de oricare ar fi ea. Doar că la un moment dat ceva s-a schimbat și m-am gândit că am nevoie de niște lămuriri și de niște cunoștințe și de niște școală, așa că iată, cu chiu cu vai, zilele acestea termin anul 2 dintr-o nouă facultate. Dacă cumva am zis vreodată public că eu nu mai vreau la școală, iar cineva invocă declarația asta, asta mă face ipocrită? Mă îndoiesc. Mă face doar o persoană la niște ani distanță de persoana care a făcut declarația aia. 

Pe Julia Roberts o face ipocrită statementul de acum câțiva ani de la Cannes, când a venit desculță pe covorul roșu, deși ea poartă în continuare tocuri și a purtat și înainte? Mă îndoiesc. A fost un statement puternic și în general schimbarea așa se face. Cu statementuri puternice. Nu cu nenumăratele statementuri absurde și care duc adesea în ridicol inclusiv cauza pe care o susțin, cum se întâmplă din păcate cu unele lucruri importante din viețile noastre. Și n-o să dezvolt, pentru că un alt lucru pe care îl făceam pe la 20 de ani și pe la 30 și aproape de 40 era să încerc să le explic tuturor celor care nu înțelegeau ce vreau să spun ce înseamnă de fapt. Între timp, mi-am dat seama că e un consum de energie inutil, pentru că sunt oameni care nu doar că nu vor să se schimbe, ci dimpotrivă, cu cât explici mai mult, cu atât se conving că greșești. Poate sunt ipocrită, desigur. 

PS: Și da, am zis lucruri bune despre o  grămadă de produse românești care ulterior s-au dovedit a fi o dezamăgire. Pentru asta, uneori îmi pare rău!. Dar n-a fost ipocrizie, credeți-mă pe cuvânt. Mai degrabă naivitate?

Nota B365.ro: Ne place și recomandăm Maria, marțea, la prima cafea (de fapt, în orice zi a săptămânii, la a oricâta cafea):


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button