BAZAR

Ce este un intrerupator cap scara si cum trebuie sa il legi

Daca un intrerupator normal are de obicei doua borne pentru cele doua fire, intrerupatoarele cap scara au intotdeauna trei borne, cu o intrare si doua iesiri. Practic, in interior exista o bara metalica ce uneste borna de intrare cu o borna de iesire iar la apasarea intrerupatorului bara metalica se muta catre cealalta borna de iesire.

Indiferent de pozitia intrerupatorului, intotdeauna va fi tensiune pe una dintre iesiri, iar atunci cand este conectat cu un alt intrerupator de acest gen, iar ambele butoane sunt pe aceeasi pozitie, se poate stinge sau aprinde lumina.

Avantajele folosirii unui intrerupator cap scara sunt foarte simple: daca locuiti intr-o casa cu etaj si aprindeti lumina inainte sa urcati scarile, probabil nu ati dori sa coborati din nou la intrerupatorul de la baza pentru a stinge becul, nu?

Un intrerupator cap scara va ajuta sa opriti sau sa porniti curentul din doua locuri diferite, aducand un plus de comfort in locuinta dumneavoastra. Dar aplicatiile acestui tip de intreruptoare nu se rezuma doar la scari.

Daca aveti un hol mai lung in casa, sau o incapere mai mare, cu mai multe iesiri, probabil v-ati dori sa puteti opri curentul din mai multe parti. Un astfel de circuit este imperativ in acest caz, iar atunci cand este combinat cu intrerupatoare cap cruce aveti si mai multa versatilitate.

Montajul intrerupatoarelor cap scara in doza de legatura nu este foarte diferit fata de intrerupatoarele standard, insa daca nu aveti o oarecare experienta cu instalatiile electrice, nu va sfatuim sa incercati sa montati astfel de intrerupatoare singuri. Nu o sa atasam vreo diagrama electrica la acest articol, insa pasii care trebuie urmati sunt destul de simpli.

Circuitele electrice (faza, nul) si conductorii de legatura intre cele doua intrerupatoare cap scara, trebuie sa comunice cu o sursa de lumina. La primul intrerupator faza se conecteaza la contactul 1, iar cele doua faze de revenire o sa fie conectate pe bornele de iesire. Al doilea intrerupator primeste fazele de iesire de la intrerupatorul numarul 1, si se conecteaza cu corpul de iluminat prin borna de intrare.

Daca doriti informatii suplimentare legate de intrerupatoarele cap scara sau aveti nevoie de suport tehnic, cel mai bine ar fi sa apelati la un electrician autorizat care va si poate oferi garantia ca nu o sa apara nici un fel de problema la instalatia electrica.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button