Ce este noradrenalina, medicamentul care ar fi fost administrat incorect la Spitalul Pantelimon. Ce se întâmplă când cantitatea din organism este prea mică

11 apr. 2024
654 afișări
Ce este noradrenalina, medicamentul care ar fi fost administrat incorect la Spitalul Pantelimon. Ce se întâmplă când cantitatea din organism este prea mică
Ce este noradrenalina, medicamentul care ar fi fost administrat incorect la Spitalul Pantelimon. Ce se întâmplă când cantitatea din organism este prea mică. Foto simbol: Unsplash

Astăzi a fost demarată o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul București a primit o sesizare despre un val de morți suspecte.

Morțile suspecte ar fi avut loc pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Într-o anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica, medicii de pe această secție ar fi micșorat în mod deliberat doza de noradrenalină prescrisă pacienților.

Ce este noradrenalina

Noradrenalina sau norepinefrina este un neurotransmițător, dar și un hormon natural, produs în organism. Noradrenalina este clasificată ca fiind catecolamina cu o grupare catecol, adica un inel benzenic cu doua grupări hidroxil, legată de o grupare amină, care conține azot, potrivit drmax.ro.

Adrenalina, noradrenalina și dopamina sunt neurotransmițători deosebit de importanți ai sistemului nervos central, cu rol esențial în multe procese importante ale organismului.

În calitate de neurotransmițător, noradrenalina este un mesager chimic, constituit din dopamină, cu rol în transmiterea semnalelor nervoase în organism. Noradrenalina provine din celulele nervoase din zona trunchiului cerebral și din celule din apropierea măduvei spinării.

Norepinefrina este parte a sistemului nervos simpatic, implicat în sistemul de răspuns urgent în caz de pericol, un răspuns medical la stres acut, cunoscut și ca „luptă sau fugi”.

Efectele noradrenalinei în organism

Alături de adrenalină, noradrenalina accelerează ritmul cardiac la primele semnale de pericol, iar acest lucru determină creșterea cantității de sânge care este pompat de inimă. Efectul continuă prin îngustarea vaselor de sânge, ceea ce face ca tensiunea arterială sa fie din ce în mai mare. Atunci când viața îți este pusă în pericol, toate aceste pregătiri te ajută să depășești greutățile prin faptul că ai la dispoziție o rezervă mai mare de energie și forță, transmite sursa citată.

De asemenea, mușchii netezi ai organelor interne sunt ținuți sub control de noradrenalină.

Ce se întâmplă când cantitatea de noradrenalină din organism este prea mică

Noradrenalina poate fi folosită ca medicament pentru creșterea și menținerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situații deosebite precum: stop cardiac, septicemie, transfuzii de sânge, reacții la medicamente.

Norepinefrina este administrată în combinație cu alte medicamente pentru obținerea unor rezultate rapide. De aceea, noradrenalina poate fi folosită în tratarea șocului septic, în soc neurogen, hipotensiune arterială critică etc.

Utilizarea noradrenalinei se face sub supraveghere medicală, pentru că efectele adverse sunt intense. Printre acestea se regăsesc: reacții alergice, dificultăți respiratorii, ritm cardiac anormal, palpitații, dureri în piept.

Atunci când cantitatea de noradrenalină administrată este prea mică, organismul reacționează negativ. Reacțiile pot fi următoarele:

  • Anxietate;
  • Depresie;
  • Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție – ADHD;
  • Dureri de cap, probleme de memorie;
  • Dificultăți de somn;
  • Modificări ale tensiunii arteriale și ale ritmului cardiac;
  • Hipoglicemie;
  • Deficit de dopamină beta-hidroxilază.

Citește și:

Cookies