Ce este kinetoterapia si cand ai nevoie de ea?

28 oct. 2020
10 Afișari
Ce este kinetoterapia si cand ai nevoie de ea?

Kinetoterapia este, conform etimologiei, o terapie prin miscare. Principalele obiective ale acestei terapii sunt relaxarea, corectarea posturii, cresterea mobilitatii articulare, cresterea rezistentei si a fortei musculare, cresterea capacitatii de efort sau reducerea sensibilitatii.

In orice cabinet de Kinetoterapie Bucuresti vei putea descoperi trei tipuri principale de kinetoprofilaxie: primara, secundara si tertiara.

Kinetoprofilaxia primara sunt simplele exercitii fizice facute in fiecare zi, cu scopul de a preveni imbolnavirile. Aceste exercitii pot fi banalele plimbari, gimnastica de inviorare sau activitatile in aer liber. Kinetoprofilaxia secundara este necesara pentru a preveni complicatiile ce pot aparea in cazul unor imbolnaviri.

Kinetoprofilaxia tertiara este necesara atunci cand au aparut anumite boli si se doreste prevenirea aparitia sechelelor.

Cand poate fi necesara kinetoterapia?

Exista foarte multe situatii in care kinetoterapia este una dintre cele mai bune solutii de tratament a diverselor probleme. Aceasta poate fi necesara inca din copilarie, atunci cand se descopera dezaliniamente posturale in perioada de crestere.

De asemenea, kinetoterapia este necesara posttraumatic sau postoperator, precum si in urma unor afectiuni neurologice.

Kinetoterapia poate fi excelenta si in cazul femeilor care doresc sa ramana insarcinate sau in timpul sarcinii.

Adesea, kinetoterapia este folosita in sporturile de performanta. Activitatea sportivilor duce adeseori la accidentari, iar aceasta terapie ajuta la o vindecare rapida.

Care sunt principalele beneficii ale kinetoterapiei?

La kinetoterapie poate apela oricine, indiferent de starea de sanatate. Cateva sesiuni de terapie pot ajuta la obtinerea unei stari de relaxare totala, pot imbunatati conditia fizica si pot ajuta la corectia posturii. De asemenea, se pot imbunatati o multime de alte aspecte ale vietii, cum ar fi simtul de coordonare sau controlul neuro-muscular.

Beneficiile generale pe care le au cei care apeleaza la kinetoterapie sunt urmatoarele:

  • O mentinere a sanatatii la un nivel optimi si obtinerea unei stari generale de bine;
  • O imbunatatire considerabila a mobilitatii si a amplitudinii articulare;
  • O scadere a riscului de accidentare. Datorita mobilitatii si flexibilitatii, accidentele sunt mult mai putin probabile;
  • Recuperarea rapida in urma unor accidente sau a unor evenimente traumatice;
  • O crestere vizibila a fortei musculare;
  • O ameliorare a tulburarilor de echilibru;
  • Redobandirea dexteritatii si a functionarii musculare dupa un accident invalidant;
  • Recuperarea dupa un accident vascular cerebral.

Cum se desfasoara sesiunile de kinetoterapie?

In general, exercitiile kinetoterapeutice sunt efectuate de pacient, sub monitorizarea unui kinetoterapeut. Acestea pot fi realizate si acasa, atata vreme cat se intra intr-o rutina si sunt efectuate corect. Tipul de exercitii este recomandat in functie de problema avuta si de diverse particularitati ale pacientului.

Este important, asadar, sa iei in considerare kinetoterapia, atat atunci cand esti sanatos si vrei sa previi, cat si atunci cand ai trecut printr-o trauma pe care vrei sa o corectezi. Cu ajutorul unui specialist, te poti bucura de o viata mai lunga si mai sanatoasa, in care sa ai libertate totala de miscare.

Cookies