Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun. Tradiții și obiceiuri

26 dec. 2021
397 afișări
Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun. Tradiții și obiceiuri
Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun. Tradiții și obiceiuri

În a doua zi după Crăciun, 26 decembrie, se sărbătorește Soborul Maicii Domnului. Potrivit calendarului ortodox, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie.

Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun. Tradiții și obiceiuri. Creștinii sărbătoresc astăzi Soborul Maicii Domnului.

Ce este interzis să faci în a doua zi de Crăciun

A doua zi de Crăciun, în data de 26 decembrie, se sărbătorește Soborul Maicii Domnului. Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Astfel, duminică, creștinii se strâng pentru a o cinsti pe Maica Domnului.

Semnificația cuvântului „sobor”. Se referă la o adunare de oameni, iar pentru sărbătoarea de astăzi se referă la o chemare către toți credincioșii, să se întâlnească, în cinstea Maicii Domnului. Cuvântul bisericesc „sobor” se mai referă și la adunarea cerească care se unește cu adunarea pământească.

Te-ar mai putea interesa și: Tradiții ciudate de Crăciun. Murături și păienjeni în brad, dar și drumul parcurs pe role până la biserică

Soborul Maicii Domnului din data de 26 decembrie este unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc. Acestea sunt închinate Fecioarei Maria.

Tot la data de 26 decembrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicodim de la Tisman, monah și apoi egumen al mănăstirii Hilandar de la Athos, potrivit informațiilor oferite de creștinortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri – 26 decembrie

În a doua zi de Crăciun, potrivit tradiției, nașii trebuie să meargă în vizită la fini pentru ca ei să aibă parte de un an bun și să aibă parte de tot ce și-au dorit.

Pe vremuri, în ziua de Soborul Maicii Domnului, nașii le ofereau finilor un colac și le spuneau „De la noi mai puțin, mai mult de la Domnul”. Tot astăzi, în data de 26 decembrie, este bine ca rudele îndepărtate și rudele prin alianță să se întâlnească.

În această zi de sărbătoare sunt interzise:

  • bârfele,
  • înjurăturile,
  • uneltirea împotriva celorlalți.

Dacă nu se ține cont de acest sfat, se zice că vor exista pierderi.

Nu este bine să spălați astăzi și nici să munciți. În casele unde sunt fete bune de măritat, nu trebuie să se toarcă și nici nu este bine să se coase.

Atât fetele, cât și băieții din unele zone rurale ale României obișnuiesc să danseze de Soborul Maicii Domnului, pentru tinerețea lor. Astfel, ei vor fi aprigi și sănătoși la anul.

Cookies