ESENTIALȘTIRI

Ce este “happy hypoxia” sau “silent hypoxia”, fenomen întâlnit la bolnavii de Covid

Contrar a ceea ce ar putea sugera numele său, termenul de happy hypoxia se referă la hipoxie fără dispnee sau la incapacitatea de a respira normal fără resimțirea acută a lipsei de oxigen.

Termenul alătură două cuvinte aparent contradictorii în limba engleză: „happy”, însemnând “vesel” și „hypoxia” însemnând “hipoxie” sau “lipsă de aer”.  Happy hypoxia mai este cunoscută și sub termenul de “silent hypoxia”, care se traduce prin “hipoxie tăcută”.

Mai exact, este vorba despre o afecțiune tot mai des întâlnită în rândul pacienților infectați cu noul COVID-19. Happy hypoxia se caracterizează printr-o stare euforică a bolnavilor, deși aceștia au o saturație extrem de scăzută a oxigenului. Această saturație poate ajunge chiar și la 65%.

Cum se manifestă happy hypoxia?

Un pacient infectat cu COVID-19 poate avea o saturație a oxigenului de până la 65%, deși aceasta nu ar trebui să scadă sub 93%-94%. Acest pacient poate fi pe picioare, fără a prezenta o simptomatologie severă. Cu toate acestea, pacientul poate avea o cădere și să ajungă să aibă nevoie de terapie intensivă. O bună parte dintre pacienți rămân dependenți de oxigenul ventilat chiar și după ce scapă de virus.

Cum vă puteți da seama dacă aveți happy hypoxia?

Persoanele care suferă de happy hypoxia pot avea unele simptome sau pot să nu aibă simptome deloc.

Indiferent de situație, Mannt Gonzalez-Brito, medic pediatru care a avut în grijă mulți copii care sufereau de această afecțiune a explicat că principalul simptom este faptul că respirația devine mai profundă și mai rapidă.

„Frecvența respiratorie – de câte ori respiri într-un minut – ar fi probabil cel mai obiectiv lucru pe care îl poți urmări”, spune Gonzalez-Brito, potrivit verywellhealth.com

Aproximativ una din cinci persoane care trebuie spitalizate pentru COVID-19 experimentează happy hypoxia.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button