Greva japoneză și îmbolnăvirea mai multor mecanici de tren au adus minute bune de întârziere la metrou. De săptămâna viitoare va fi și mai rău, pentru că angajații amenință că vor intra în grevă de exces de zel.
Potrivit surselor B365, pe Magistrala 4, un tren a fost anulat joi, 6 februarie, de la 7 dimineața până în jurul orei 13, din cauza unei defecțiuni. Alte două trenuri au fost anulate de la ora 6:30 până la 9 și încă unul de la 9:30 la ora 11. Magistrala 4 funcționează cu trenuri IVA (Întreprinderea de Vagoane Arad, în prezent Astra Arad). Pentru multe dintre ele nu se mai găsesc ușor piese de schimb.
Pe tot parcursul zilei de joi, 6 februarie, pe Magistrala 2 (așa-zisa „magistrală a corporațiștilor”, Pipera – Tudor Arghezi), două trenuri au fost anulate, din lipsă de personal. Astfel, garniturile au venit la peron la interval de minimum 5-6 minute. Orice incident în circulație a însemnat o așteptare de aproximativ 8 minute pe M2.
Liderul Sindicatului Liber din Metrou, Marian Artimon, a explicat într-o emisiune la Actual – Canal 33 de ce au apărut întârzieri în ultimele zile. De asemenea, a motivat și cum se face că mai mulți mecanici s-au îmbolnăvit în același timp. Șeful de sindicat spune că angajații au imunitatea slăbită. Și asta pentru că nu li se mai asigură hrana necesară, în urma Ordonanței Trenuleț care a tăiat bonurile de masă.
Noi avem obligația, pentru salariații din metrou, cum spune Contractul Colectiv de Muncă, art. 33, să asigurăm alimentație de protecție și alimentație de întărire a organismului, că altfel ajungem la concedii medicale, ne omoară orice gripă de tip A, ne bagă oamenii în medical. Au gemut spitalele. „Domn’le, au luat patru mecanici de la metrou concediu medical și trebuie să-i urmărim acasă, să vedem dacă sunt acasă, trebuie să facem liste, să-i punem pe lista neagră!”. Că dacă ne dă voie Guvernul să mai dăm afară, să-i punem pe ăștia primii că au avut ghinionul să se îmbolnăvească, a spus ironic Artimon.
Acesta a explicat că de luni, 10 februarie, se va intra în grevă de exces de zel, nu în grevă generală. Asta înseamnă că angajații Metrorex vor respecta ceea ce spune Instucția, literă cu literă. Adică nu vor mai face absolut nimic din ce nu le intră în atribuțiile de serviciu.
Nu mă mai duc singur. Sunt montator, eu nu am ce să caut la macazul SCB. Noi trimitem, că nu avem cu cine să facem tură, trimitem montatorul. Am încălcat Instrucția. Ce bine a fost, că s-a descurcat! Dacă nu se descurca, venea procurorul: „ce-ați căutat acolo, cine te-a trimis?” a exemplificat sindicalistul.
Așadar, angajații nu vor mai interveni la lucrări și reparații dacă nu vor avea echipamente adecvate, mijloace de protecție și scule corespunzătoare. Marian Artimon susține că oamenii vin cu trusele de scule de acasă, pentru că Societatea nu le asigură cele necesare.
Pe lângă lipsa de echipamente, mijloace de protecție și instrumente de lucru, liderul de sindicat aduce și alte acuzații. De exemplu, faptul că angajații nu au apă la muncă. El susține că anul trecut a fost încheiat un contract pe doar cinci luni pentru asigurarea apei. Tot anul trecut, potrivit declarațiilor acestuia, deficitul de personal de la Metrorex ar fi fost de 700 de persoane.