Deşi mai bine de 50% din populaţia adultă se confruntă cel puţin o dată în viaţă cu un episod al bolii hemoroidale foarte puţini oameni ştiu ce sunt hemoroizii şi de ce apar. Mai mult decât atât, atunci când simptomele sunt evidente, şi mai puţini aleg să ceară sfatul unui medic. Iată în continuare câteva informaţii esenţiale despre boala hemoroidală. Atenţie, este important să menţionăm faptul că informarea de pe internet nu ar trebui să conducă spre un tratament. Este important să fii informat, însă tratamentul trebuie recomandat doar de un medic specialist.
Boala hemoroidală sau hemoroizii sunt dilataţii varicoase ale vaselor de sange aflate în peretele anusului şi a rectului.
Hemoroizii pot fi clasificaţi în funcţie de localizare şi se împart în hemoroizi interni, externi, micşti sau prolabaţi. Dar iată în continuare mai multe detalii despre fiecare tip în parte.
Hemoroizii interni se dezvoltaîn interiorul mucoasei rectalesi din aceasta cauza sunt mai dificili de diagnosticat şi tratat decat hemoroizii externi. Hemoroizii interni sunt în general nedureroşi şi nu pot fi văzuţi cu ochiul liber. Cu toate acestea există semne, care te pot alarma şi care te pot îndemna să ceri ajutorul unui medic specialist. Cel mai frecvent simptom este reprezentat de prezenţa sângelui în scaun.
Hemoroizii externi se dezvolta sub pielea din jurul anusuluisi sunt mai uşor de diagnosticat, deoarece acestia pot fi vizibili si de cele mai multe ori, extrem de dureroşi. Mai mult decât atât, netrataţi, aceştia se pot tromboza şi pot provoca dureri acute sau chiar pot ulceratii.
Un hemoroid mixt este reprezentat de un hemoroid intern aflat într-un stadiu avansat, care confluează cu un hemoroid extern. Hemoroizii micşti sunt, în cele mai multe cazuri, dureroşi şi pot provoca iritaţii şi mâncărimi.
Pe măsură ce timpul trece şi boala se agravează, ţesutul intern al unui hemoroid poate fi vizibil şi în afară anusului. Toată acesta situaţie conduce la denumirea de hemoroid prolabat.
Este important să ştii că boala hemoroidală poate afecta orice persoană, iar apariţia lor are numeroase cauze. Principalele cauze care duc la apariţia hemoroizilor sunt: lipsa mişcării, statul prelungit pe scaun, consumul exagerat de alimente picante, consumul exagerat de alcool, dietele sărace în fibre, constipaţia, diareea, sarcina, efortul fizic prelungit.
În funcție de localizarea hemoroizilor, simptomele sunt diferite: hemoroizii interni sunt mai greu de diagnosticat pentru că ei sunt, în cele mai multe cazuri, nedureroşi. Însă, există suficiente simptome care îţi pot oferi un semn clar al bolii cu care te confrunţi. Iată în continuare care sunt cel mai des întâlnite simptome caracteristice bolii hemoroidale:
– Prezenţa sângelui, de un roşu intens şi în cantitate mică, în scaun sau pe hârtia igienică;
– Mâncărime şi/sau iritaţie în zona anală;
– Durere şi disconfort în regiunea anală;
– Prezenţa unor mucozităţi în scaun;
– Tumefiere în zona anusului.
Hemoroizii sunt mult mai uşor de tratat atunci când sunt depistaţi încă din faza incipientă. Prin urmare, dacă ai observat deja unul dintre simptomele prezentate mai sus, îţi recomandăm să ceri sfatul unui medic specialist. De asemenea, chiar dacă tratamentul împotriva hemoroizilor poate include medicamente şi creme, ce pot fi achiziţionate fără reţetă medicală, îţi recomandăm consultul unui medic specialist, pentru ca tratamentul sa fie recomandat în baza unor investigaţii medicale amănunţite, evitând astfel evoluția bolii sau complicațiile acesteia.