Ce este adeverința de vaccinare anti-COVID, ce conține și la ce ne trebuie

17 dec. 2020
93 Afișari
Ce este adeverința de vaccinare anti-COVID, ce conține și la ce ne trebuie
Campania de vaccinare ar putea începe înaintea Anului Nou, potrivit autorităților

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, responsabil pentru campania de vaccinare anti-coronavirus, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, faptul că vaccinarea ar putea începe imediat după Crăciun, dar și că persoanele vaccinate vor primi o adeverință de identificare.

Vaccinul împotriva COVID este pe cale să ajungă în România, după ce autoritățile sanitare europene i-au dat undă verde. Șeful Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiță, a explicat care este situația curentă, când vor fi administrate primele doze de vaccin, dar și cum vor ține autoritățile evidența.

În momentul de față, Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. În momentul ăsta se pregătesc celelalte șase centre de stocare – încă de mâine (joi – n.r.) pornesc congelatoarele la minus 80 de grade pentru fiecare centru regionale de stocare. Toate echipamentele sunt achiziționate (…) Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale.”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, potrivit Digi 24.

Primele doze de vaccin sunt destinate cadrelor medicale din cele mai mari zece spitale COVID în țară

Autoritățile vor să pună la punct o campanie cât mai convingătoare de promovare a vaccinului anti-COVID. Valeriu Gheorghiță declară este necesară vaccinarea a 60-70% din populație pentru a putea scăpa de pandemia de coronavirus. Pentru această campanie de vaccinare, autoritățile ar avea nevoie de nu mai puțin de șase-șapte luni. În urma unor chestionare realizate în spitale, gradul de acceptare a vaccinului de către medici este de 70% în rândul medicilor, în jur de 50% pentru asistentele din spitale non-COVID, și peste 95% din partea cadrelor medicale din spitalele COVID.

Fiecare persoană vaccinată va primi o adeverință

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat și modul în care se va ține evidența persoanelor vaccinate, dar și modul în care va decurge procesul. În urma administrării serului anti-COVID, persoanele vor primi o adeverință care va conține informații esențiale, precum data vaccinării, tipul vaccinului, dar și lotul de proveniență.

Va fi un document medico-legal care va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Va fi ca un bilet de ieșire din spital.”

De asemenea, măsura este una preventivă, spune acesta, pentru a putea monitoriza eventualele reacții adverse sau eficiența dozelor de vaccin, spre exemplu.

În cazul în care, Doamne fereşte, apare o reacţie adversă, necunoscută. Se va controla dacă s-au respectat condiţiile de păstrare, de transport ale vaccinului, criteriile de calitate, după care trebuie să facem trasabilitatea lotului de vaccin cu persoana vaccinată să vedem dacă e o problemă cu lotul respectiv. Persoana vaccinată poate să se vaccineze la Bucureşti şi să înregistreze o reacţie adversă fiind la Suceava. Acolo trebuie să dovedească, uite, am făcut vaccinul.

Cookies