Ce efecte poate avea boala COVID-19 din punct de vedere dermatologic. Descoperiri inedite făcute de cercetători

Ce efecte poate avea boala COVID-19 din punct de vedere dermatologic. Descoperiri inedite făcute de cercetători

În urma studiilor și articolelor citite și analizate de la începutul pandemiei și până în prezent, medicul Mihaela Panduru a descoperit că 3176 de pacienți au fost incluși în studiile privind manifestările cutanate din COVID 19.

Dintre aceștia, 1491 au fost netestați, dar a fost considerat contextul epidemiologic, 1614 au fost testați și confirmați pozitiv cu noul coronavirus, iar la 71 dintre ei infecția nu a fost evidențiată.

Tipul manifestărilor cutanate observate la pacienții COVID 19
Dintre cei 3176 de pacienți incluși în studiile specifice:

  • 37.7% au prezentat erupție eritematoasă
  • 27.8% au prezentat leziuni acrale
  • 3.9% au prezentat erupție veziculară
  • 1.5% au prezentat livedo/vasculită
  • 0.06% au prezentat modificări unghiale

Erupție eritematoasă

În cazul acestei afecțiuni, așa cum explică dermatologul, cel mai mare procent (69%) dintre pacienți a prezentat erupție maculo-papulară. 29% dintre cei afectați au avut erupție urticariană, iar aproximativ 1% s-au confruntat cu eritem polimorf-like sau alte manifestări cutanate, cum ar fi Sarcoid-like, erupție localizată, eritem al pliurilor sau Kawasaki-like.

„Cazurile Kawasaki-like prezintă conjunctivită, cheilită, adică eritem și fisuri la nivelul buzelor, cât și erupție la nivelul extremităților. Leziunile de tip Sarcoid-like sunt reprezentate de erupții constituite din noduli violacei care sunt diseminați la nivelul corpului. Au mai fost raportate și cazuri de tipul eritem nodos, caracterizate prin prezența leziunilor eritematoase nodulare localizate pe fața anterioară a gambelor”, explică medicul Mihaela Panduru.

Leziuni acrale

Dermatologul precizează că în cazul leziunilor acrale, 99% dintre cazuri au fost raportate ca fiind leziuni de tip Chilblain-like, leziuni care au un aspect de degerătură. În alte cazuri, în procentaj mult mai mic, au fost raportate leziuni de tipul acrocianoză, gangrenă și edem acral.

„Leziunile de tip Chilblain-like se pot localiza la nivelul picioarelor sau cel al mâinilor. În cazul în care există o evoluție severă a infecției, poate să evolueze până la gangrena degetelor”, explică medicul.

Erupția veziculară

În cazurile pacienților COVID 19 care au raportat erupție veziculară, 90% dintre aceștia au prezentat manifestări de tip varicela-like, 7% erupție veziculară localizată, iar 3% dintre cazuri au raportat eroziuni orale. Mihaela Panduru spune că formele de varicela-like se caracterizează prin erupție constituită din papule, vezicule și cruste, care sunt diseminate la nivelul întregului corp. În ceea ce privește leziunile orale, acestea au fost prezente ca și eroziuni la nivelul cavității bucale.

Livedo reticularis/Vasculita și modificările unghiale

Specialista aduce în vedere și faptul că au fost raportate cazuri de livedo reticularis/vasculita în cazul pacienților COVID, unde afecțiunea se recunoaște printr-un aspect dantelat al tegumentului. Modificările unghiale raportate se recunosc după o bandă cu un aspect violaceu, care a fost observată la nivelul unghiilor de la nivelul mâinilor.

Un lucru important de reținut în cazul manifestărilor cutanate în COVID este că cele mai frecvente sunt reprezentate de erupția maculo-papulară, de cea urticariană, cât și de leziunile Chilblain-like. Mai mult, ea este de părere că sunt necesare studii, care să analizeze aceste aspecte și să cuprindă un număr mult mai mare de pacienți.