ARHIVA B365

Ce efect are paharul de vin din noul Cod Rutier asupra organismului, în funcţie de sex şi greutate

Luni, premierul Victor Ponta a anunţat că şoferii pot consuma alcool și apoi să se urce la volan fără a fi pedepsiți, conform noului Cod Rutier. „Am aplicat regulile europene. Până la 0,2 nu e nici macar contravenție, iar de la 0,5 e infracțiune”, a declarat premierul.

Însă, potrivit unui experiment realizat de Ştirile ProTV, împreuna cu medicii de la Institutul Fundeni, paharul de vin are un efect diferit asupra organismului uman. Astfel, nivelul alcoolemiei este influentat si de greutate, de oboseala, sau de mancarea consumata.

4 voluntari, 1 femeie si 3 barbati de greutati diferite au participat la acest experiment. Femeia cantareste 51 de kg si are 1, 57 inaltime. Primul dintre barbati are 98 de kg si 1, 70 inaltime. Al doilea – 68 de kilograme si 1, 72. Iar al 4-lea voluntar are 92 de kg si 1, 78 inaltime.

La ora 15.00, fiecare a baut aceeasi cantitate de alcool: un pahar cu 187 ml de vin. Dupa o oră, cei 4 voluntari sunt testati cu alcooltestul in prezenta unui medic, pentru a vedea ce alcoolemie au si daca se pot urca la volan.

Femeia a avut o alcoolemie de 0,15. Iar la barbati, rezultatele sunt total diferite: 0.00, 0,11 si 0,03.

Femeia are cea mai mare alcoolemie, pentru ca are o greutate mai mica si a mancat putin.

In schimb, cel mai robust dintre voluntari, care are aproape 100 de kg şi a mâncat la pranz shaorma, a lasat etilotestul cu zero pe linie.

„Totul se metabolizeaza in ficat si depinde de grasimile din corp, daca a mancat, a facut efort. Nu trebuie ignorata evident nici calitatea alcoolului, gradul de tarie si nici frecventa consumului”, a declarat dr. Gabriela Smirea gastroenterolog Spitalul Fundeni.

Noile modificari sunt mai drastice decat regulile europene in ceea ce priveste consumul de alcool. La noi, soferii care au ciocnit un pahar la nunta si s-au urcat la volan cu o alcoolemie in sange mai mare de 0.50 grame per litru, vor avea dosar penal. In Anglia, insa, cine bea o halba de bere de 568 de ml sau un pahar de vin si urca la volan cu aceeasi alcoolemie nu este amendat.

Noile modificări ale Codului Rutier au fost anunţate marţi de premierul Victor Ponta. Detalii despre noul Cod Rutier găsiţi aici.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button