Ce e, totuși, Ivermectina și cum a ajuns acest medicament pentru animale să fie ba pericol de moarte, ba salvator de COVID

28 ian. 2021
309 Afișari
Ce e, totuși, Ivermectina și cum a ajuns acest medicament pentru animale să fie ba pericol de moarte, ba salvator de COVID

Ivermectina a fost descoperită în anii '70, medicamentul fiind un antiparazit folosit pentru vindecarea unor boli parazitare grave dar şi pentru tratamentul păduchilor. În 2015, Premiul Nobel pentru Medicină le-a fost acordat celor care au descoperit și au dezvoltat Ivermectina, pentru rezultatele pozitive înregistrate. Cum în anul 2020 a apărut pandemia cauzată de COVID-19, Ivermectina și-a câștigat locul în topul multor tratamente împotriva coronavirusului, mai mult sau mai puțin controversate. Dar, cu toate acestea, ce este acest medicament pentru animale și de ce se spune că vindecă de COVID-19?

Ce e, totuși, Ivermectina și cum a ajuns acest medicament pentru animale să fie ba pericol de moarte, ba salvator de COVID

La sfărșitul lunii ianuarie a început să se creeze o adevărată furtună mediatică la nivel global, fiind implicată și România: românii au cumpărat Ivermectină și au ajuns să golească rafturile din farmacii. Medicamentul a ajuns să fie cunoscut publicului larg de pe rețelele de socializare, unde diverse persoane susțin că previne infecția cu COVID-19.

Inclusiv stocurile din farmaciile veterinare s-au epuizat rapid. Ivermectina fiind folosită pentru deparazitarea câinilor și pisicilor. Oamenii nu au ținut cont de advertismentele medicilor veterinari, care au declarat că, în această formă, medicamentul este extrem de periculos pentru oameni.

Mai multe studii, rapoarte și știri despre posibila folosire a medicamentului în tratamentul cu virusul SARS-Cov-2 au apărut, din când în când, pe parcursul anului 2020.

Începând cu luna decembrie 2020 și începutul lunii ianuarie 2021 informațiile despre Ivermectină au ajuns la publicul larg și au început să apară și în spațiul online. Toate informațiile despre medicament au fost preluate inclusiv de lideri politici, precum Jair Bolsonaro – președintele Braziliei, sau un controversat senator republican, apropiat de fostul președinte al SUA – Donald Trump, potrivit Digi24.

Cum a ajuns Ivermectina să fie considerată „arma secretă” împotriva COVID-19?

În anul 2020 nu ne-am confruntat doar cu pandemia cauzată de coronavirus, ci și cu o pandemie cauzată de fake news, pe toate rețelele sociale, inclusă fiind și România. În fiecare zi mai apărea un medicament miraculos care se lăuda că previne infecția cu virusul SARS-Cov-2, fără ca informațiile să fie verificate, bineînțeles.

La început nimeni nu a băgat în seamă Ivermectina, deoarece în spațiul public deja existau numeroase „arme secrete” împotriva COVID-19, cum ar fi: Hidroxiclorochina, Redemsivirul, Dexametazona, Vitamina C, usturoiul şi argintul, dezinfectantul, statul la soare.

Primele rapoarte despre medicament

Primul raport despre Ivermectină a fost publicat pe 4 aprilie 2020 în presa din Australia. Testele au fost realizate în vitro – nu s-a testat medicamentul nici pe animale, nici pe oameni. Acest lucru a împins autoritățile să avertizeze că fiind un prim experiment, oamenii nu trebuie să apeleze la tratamentul cu Ivermectină.

În același timp, Administrația pentru Medicamente și Alimente din SUA (FDA) a publicat un raport detaliat al studiului, în care precizează că în SUA medicamentul este deja aprobat, dar nu pentru tratamentul împotriva COVID-19, ci pentru tratarea bolilor parazitare. FDA a precizat că sunt necesare „investigații suplimentare” pentru posibilele beneficii aduse oamenilor.

Informații apărute în mediul online

De-a lungul anului, la nivel global, au apărut mai multe informații în mediul online despre Ivermectină și puterea ei „miraculoasă” de a preveni infecția cu COVID-19:

  • iulie, 2020 – un utilizator din Bolivia a postat un video ajuns viral, în care este prezentat un pastor din Mexic. Titlul clipului era „Ivermectina te poate salva de Covid-19” și a strâns 285.000 de share-uri. De atunci, clipul a tot apărut pe Facebook, informează BBC.
  • octombrie, 2020 – isteria provocată de Ivermectină în tratarea infecției cu SARS-Cov-2 a lovit America de Sud și America Latină. Încă din luna mai, direcțiile de sănătate publică din Bolivia administraseră deja 350.000 de doze populației, conform revistei Nature. În aceeași perioadă, poliția peruviană confiscase 20.000 de sticle de Ivermectină, pentru uz animal, comercializate pe piața neagră.
  • și Brazilia a fost fermecată de medicamul „minune”. Președintele Braziliei, Bolsonaro, a atacat de mai multe ori vaccinurile împotriva COVID-19. El a declarat, printre altele, că vaccinul Pfizer ar putea transforma oamenii vaccinați în „femei cu barbă” sau în „crocodil”, conform Digi24.

Primul studiu pe oameni

La sfârșitul lunii noiembrie 2020, a apărut un studiu în Bangladesh, realizat pe 72 de persoane bolnave de COVID. Rezultatele studiului au arătat că 77% dintre pacienții care au luat Ivermectină timp de 5 zile, au reușit să se vindece în mai puțin de două săptămâni.

Sunt necesare testări suplimentare pe un număr mai mare de persoane pentru a confirma acest raport”, au declarat autorii studiului.

Ce au declarat autoritățile din România despre Ivermectină

Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor şi Autoritatea Sanitar-Veterinară au transmis aproape simultan avertismente către pacienți și doctori. Medicamentele pe bază de ivermectină nu sunt aprobate nici în România, nici în Europa.

Sunt necesare mai multe studii și evaluări succesive pentru a demonstra eficacitatea și siguranța. Administrarea la oameni poate afecta grav inima și chiar poate provoca moartea.

Studiile clinice pentru folosirea Ivermectinei în tratamentul împotriva COVID-19 au început abia acum, ele vor dura cel puțin două luni, abia apoi se trag concluziile și eventual o propunere de aprobare.

„Activitatea electrică din inimă este dereglată de acest medicament și pot să apară tulburări de ritm care pot să pună și viața în pericol. De vreme ce nu au recomandare, oamenii nu știu nici ce reacții pot avea. Își doresc o soluție acasă pe care să o adopte fară să ceară sfatul unui medic. Din păcate, există riscul că această medicație să fie excesivă și să dea reacții severe.”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institului Marius Nasta din Capitală, potrivit StirileProTV.

Ce e, totuși, Ivermectina și cum a ajuns acest medicament pentru animale să fie ba pericol de moarte, ba salvator de COVID

Sursă foto: Digi24.

Cookies