ESENTIAL

Ce e mai rentabil? Sterilizarea sau eutanasia maidanezilor? VEZI CÂT PLĂTEŞTI

Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei pentru Protecţia Animalelor „Vier Pfoten”, cea mai bună soluţie în gestionarea problemei maidanezilor este sterilizarea şi returnarea lor în comunitate. Asta şi pentru că implică, din punct de vedere financiar, cele mai mici costuri pentru administraţiile locale, respectiv pentru toţi contribuabilii.

Într-un document prezentat cu ocazia semnării parteneriatului cu Primăria Sectorului 6 pentru sterilizarea, deparazitarea şi vaccinarea câinilor comunitari, Vier Pfoten prezintă care ar fi costurile în trei cazuri diferite, permise de lege, în prezent: una care presupune prindere, sterilizare şi returnare pe stradă a câinilor, a doua care înseamnă prindere, sterilizare şi cazare în adăpost, iar a treia care include prindere, cazare în adăpost şi apoi eutanasiere dacă patrupedul nu este revendicat.

1. Prindere – Sterilizare – Returnare în teritoriu

Sterilizare (incluzând deparazitare, vaccinare antirabică, crotaliere) plus medicamente şi materiale sanitar-veterinare: 50-65 lei (12-15 euro)

Costuri administrative (motorină, salarii): aprox. 45 lei (10 euro)

Total: 95-110 lei (20-25 euro)/câine

2. Prindere-Sterilizare-Cazare în adăpost timp de o lună

Sterilizare (incluzând deparazitare, vaccinare antirabică, crotaliere) plus medicamente şi materiale sanitar-veterinare: 50-65 lei (12-15 euro)

Costuri administrative (motorină, salarii): aprox. 45 lei (10 euro)

Cazare în adăpost: 5 lei/zi (hrană, apă, curăţenie, dezinfectare), adică 150 lei (35 euro)

Total: circa 250 de lei pentru o lună (60 euro/lună)

3. Prindere-Cazare timp de o lună în adăpost-Eutanasiere

Costuri administrative (motorină, salarii): aprox. 45 lei (10 euro)

Cazare 30 de zile în adăpost: 150 lei (35 euro)

Eutanasiere (anestezie plus substanţă letală): 25-30 lei (6-7 euro)

Incinerare la Protan: 35 lei pentru un câine de 15 kilograme)

Total: 260 de lei (62 euro)/câine.

Costurile prezentate de Asociaţia „Vier Pfoten” sunt estimative şi sunt bazate pe cheltuielile suportate în mod curent de ONG-uri.

Potrivit reprezentanţilor Fundaţiei, deşi omorârea câinilor pare, la prima vedere, cea mai rapidă soluţie, totuşi eutanasierea implică cele mai mari costuri, operaţiunile de prindere fiind de cele mai multe ori anevoioase din cauza celor careascund patrupedele când vin hingherii. „Rata de prindere, fără sprijinul populaţiei, este mult mai mică faţă de rata de înmulţire a câinilor rămaşi”, remarcă Anca Tomescu, şeful proiectului Animale fără stăpân din cadrul Vier Pfoten România.

Înfiinţarea unor adăposturi pentru maidanezi pare o idee „mult mai umană” decât uciderea lor, însă este cea mai costisitoare pe termen lung. „Costurile construcţiilor, prinderii, sterilizării animalelor din adăposturi, asigurarea hranei şi asistenţei medicale pe tot parcursul vieţii plus costurile administrării sunt uriaşe şi niciun consiliu local nu şi-ar permite asemenea buget”, se menţionează în documentul Vier Pfoten.

Astfel, reprezentanţii asociaţiei neguvernamentale sunt de părere că o reproducere controlată ar fi cea mai eficientă soluţie în cazul unei populaţii mari de animale fără stăpân în condiţiile în care, susţin oficialii Vier Pfoten, în urma sterilizării comportamentul animalelor se schimbă şi instinctul de reproducere dispare, cu timpul fiind estompată şi agresivitatea patrupedelor.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button