Ce dobânzi şi comisioane vrea să scoată ANPC din contractele de credit ale BCR

de:
18 mart. 2014
0 afișări
Ce dobânzi şi comisioane vrea să scoată ANPC din contractele de credit ale BCR

ANPC a chemat în instanţă opt bănci după data de 1 octombrie 2013, după ce legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti a fost modificată. Noile prevederi spun că o clauză dintr-un contract preformulat declarată ca fiind abuzivă va fi eliminată din toate contractele profesionistului care a propus aceste contracte, la iniţiativa ANPC sau a unei asociaţii de consumatori.

După ce a publicat lista băncilor chemate de ANPC în instanţă, Economica.net prezintă şi clauzele pe care ANPC le consideră abuzive în funcţie de bancă.

Banca Comercială Română are deja trei procese cu ANPC – deschise la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bucureşti – şi este banca cu cele mai multe clauze reclamate, dat fiind faptul că BCR a utilizat mai multe tipuri de contracte preformulate, în funcţie de destinaţia creditului.

Juriştii ANPC remarcă, în notele interne, că BCR a denunţat unilateral actele adiţionale de aliniere la OUG 50, astfel că o decizie a instanţei va afecta toate contractele băncii care conţin respectivele clauze.

„Pentru o mai bună înţelegere, reiterăm faptul că aceste contracte înaintate instanţei de judecată sunt contracte a căror acte adiţionale au fost denunaţate în temeiul art II din legea 288/2010, de către Banca Comercială Română urmând ca dvs prin structurile teritoriale să informaţi consumatorii care depun reclamaţii referitoare la contractele de credit încheiate de către BCR, care a încheiat cu petenţii acelasi tip de contracte de credit şi ale căror acte aditionale încheiate in temeiul OUG 50/2010 au fost denunţate despre trimiterea în instanţă pentru a se pronunţa asupra caracterului abuziv al clauzelor menţionate anterior. În cazul in care din analizarea reclamatilor la BCR identificaţi şi alte clauze care prezintă indicii de clauză abuzivă, sau alte tipuri de contracte vă recomandam să transmiteţi reclamaţiile către ANPC – D.C.S.P. în vederea analizării şi înaintării acestora în instanţă”, se arată în nota de informare internă a ANPC.

Toate clauzele reclamate se referă la dobânzi şi comisioane. Cele mai multe au în vedere modul de calcul al dobânzii – principalul aspect reclamat de clienţii BCR până acum. BCR a utilizat dobânzi variabile interne în contracte, calculate după formule neprecizate. ANPC atacă clauzele referitoare la calculul dobânzii, fie că este vorba de dobânda de referinţă variabilă, dobânda de referinţă administrată, dobânda revizuibilă semestrial – aplicabile la formula de calcul a dobânzii curente după ce, în general, dobânda era fixă într-o perioadă limitată a creditului.

La capitolul comisioane, ANPC a trimis în instanţă clauzele referitoare la comisionul de administrare şi comisionul de urmărire riscuri.

Iată care sunt clauzele trimise în instanţă de către ANPC:

Au fost transmise către instanţă următoarele tipuri de contracte:

– contractul de credit pentru achiziţionarea de vehicule, in contract la art 6 se prevede: „la data încheierii prezentului contract dobânda curentă este de . . . . pe an şi este variabilă. Dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,5 pp”.

– contractul de trezorerie nenominalizat, în contract la art 4 se prevede: „la data încheierii prezentului contract dobânda curentă este de . … pe an şi este fixă in primele 3 luni şi variabilă ulterior. Dobânda fixă se menţine constantă pe o perioadă de 3 luni, începand cu data primei trageri – aceasta fiind de drept data de .. . … …. – cu excepţiile prevăzute la pct 7 şi 8. După această dată, dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă … pp.

– contractul de credit maxicredit cu ipotecă cu dobanda fixa 1 an pentru nevoi personale.

În contract la art 5 se prevede: la data încheierii prezentului contract dobânda curentă este de …% pe an şi este fixă în primele 12 luni, şi variabilă ulterior. Dobânda fixă se menţine constantă pe o perioadă de 12 luni începând cu data primei trageri cu excepţiile prevăzute la pct 7 şi 8. După aceasta dată, dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă …. pp.

Conform Condiţiilor Generale de creditare anexă la contractul de credit se prevede la Art 2.10. lit a.: „Pe parcursul derulării creditului, banca poate modifica dobânda, fără consimţământul împrumutatului, în funcţie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobândă aplicându-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent. Modificarea dobânzii curente (%) conduce la recalcularea dobânzii datoarate”.

– contractul de trezorerie nenominalizat cu dobanda fixa in primele 3 luni.

În contract la art 5 se prevede: la data încheierii prezentului contract dobânda curentă este de … % pe an şi este fixă în primele 3 luni şi administrata ulterior. Dobânda fixă se menţine constantă pe o perioadă de 3 luni, începând cu data primei trageri, cu excepţiile prevăzute la pct 7 şi 8. După această dată, dobânda curentă este formata din dobânda de referinţă administrată, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă … pp.

Conform Condiţiilor Generale de creditare anexă la contractul de credit se prevede la Art 2.10, lit d, – pentru creditele cu dobândă administrată : „Pe parcursul derularii creditului, banca poate modifica dobânda de referinţă administrată, fără consimţământul împrumutatului, în funcţie de evoluţia pieţei, noul procent de dobândă aplicându-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent. Modificarea dobânzii curente (%) conduce la recalcularea dobânzii datorate”.

Art 2.11.b din condiţiile generale de creditare anexă la contract prevede: „Noul procent de dobândă de referinţă administrată va fi afişat la sediul băncii la data intrării în vigoare a modificării, iar dobânda rezultată se va aplica la soldul creditului existent la data modificării. În cazul în care, în urma modificării nivelului dobânzii de către bancă, Împrumutatul nu va rambursa restul din creditul angajat şi dobânzile aferente (fără costuri suplimentare) în termen de cel mult 10 zile de la data luării la cunoştinţă, se consideră că Împrumutatul a acceptat noul nivel al dobânzii”.

– contractul de credit Cămin Super cu ipotecă, cu o dobândă fixă pe 1 an.
În contract, la art 5 se prevede: la data încheierii prezentului contract dobanda curenta este de … % pe an şi este fixă în primele 12 luni, şi variabilă ulterior. Dobânda fixă se menţine constantă pe o perioada de 12 luni, începând cu data primei trageri, cu excepţiile prevăzute la pct 7 şi 8. Dupa această dată, dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă …pp.

Conform Condiţiilor Generale de creditare anexă la contractul de credit se prevede la Art 2.10. lit a.: „Pe parcursul derulării creditului, banca poate modifica dobânda, fără consimţământul împrumutatului, în funcţie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobândă aplicându-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent. Modificarea dobânzii curente (%) conduce la recalcularea dobânzii datoarate”.

– contractul de trezorerie nenominalizat – În contract la art 5 se prevede: la data încheierii prezentului contract dobânda curentă este de . . .. % pe an şi este variabilă. Dobânda curentă este formata din dobânda variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă … pp.

Citiţi mai multe pe  Economica.net.

Cookies