ARHIVA B365

Ce decizii a luat CSAT în privinţa dezinfectanţilor din spitale

Klaus Iohannis a anunţat că în CSAT a fost convenit un plan de acţiune care stabileşte în câteva puncte măsuri referitoare la normele privind dezinfectanţii şi curăţenia în spitale, care trebuie să fie aliniate standardelor europene, proceduri clare, dar şi control mai riguros al autorităţilor şi, în special, al Ministerului Sănătăţii, scrie news.ro

„Avem nevoie de norme, norme aliniate la cerinţele standardelor europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sancţiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de Guvern până la sfârşitul lunii iulie”, a spus preşedintele.

La nivelul Guvernului va fi constituit un grup de experţi format din medici, biologi, chimişti, specialişti în siguranţă alimentară şi alte categorii de specialişti, care să lucreze la acest pachet de norme.

„Acestea privesc modul în care se pun pe piaţă produsele biocide, dar şi curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice şi dezinfectante chimice, activitatea de control şi inspecţie sanitară de stat, precum şi întărirea capacităţii de control a Ministerului Sănătăţii”, a spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că Executivul a fost însărcinat să urmărească implementarea tuturor obiectivelor stabilite în Planul strategic de prevenire şi combatere a infecţiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenţia, reducerea incidenţei, monitorizarea şi creşterea capacităţii de diagnostic a infecţiilor intraspitaliceşti.

În ceea ce priveşte măsurile de control, Iohannis a anunţat că a fost convenită crearea unui mecanism de raportare, informare şi control „mult mai riguros”, iar Guvernul va prezenta în CSAT informări cu privire la sistemul de sănătate publică şi starea de sănătate a cetăţenilor.

S-a hotărât, de asemenea, ca Guvernul să iniţieze programe de instruire şi perfecţionare a pregătirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea şi combaterea infecţiilor intraspitaliceşti, precum şi legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate”, a spus Iohannis.

Va fi elaborată şi o reţea de laboratoare acreditate în ţară care va putea verifica dacă produsele sunt la standarde corespunzătoare.

„Am discutat despre condiţiile necesare creării unei asemenea reţele, care să asigure controlul oficial conform cerinţelor Uniunii Europene. S-a luat decizia ca Guvernul României să elaboreze un program de investiţii pe termen lung. Acesta urmăreşte, pe de-o parte, crearea la nivel naţional de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficienţei biocidelor, iar, pe de altă parte, reorganizarea şi dotarea corespunzătoare a autorităţilor de control în domeniul sănătăţii publice, la nivel central, cât şi teritorial, cu respectarea regulamentelor şi a standardelor europene în domeniu”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că va trebui reglementat şi modul de coordonare a activităţii între domeniile sănătăţii umane, veterinare, alimentaţiei publice şi creşterii animalelor, „pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor”.

viewscnt


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button