Ce decizie a luat CNA privind delay-ul şi difuzarea de imagini cu persoane private de libertate

de:
27 mart. 2014
1 Afișari
Ce decizie a luat CNA privind delay-ul şi difuzarea de imagini cu persoane private de libertate

Unul vizează introducerea delay-ului în programele live, o măsură menită să curețe emisiunile în direct de ieșirile necontrolate ale invitaților, iar celălalt interzice „difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora”, scrie paginademedia.ro.

Monica Gubernat, unul dintre membrii CNA, a spus că introducerea delay-ului nu este o obligativitate, ci o opțiune, în condițiile în care articolul de lege nou introdus spune că radiodifuzorii „au obligaţia să folosească orice mijloace, inclusiv delay-ul”.

George Chiriță, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), s-a opus obligativității delay-ului, spunând că forul audiovizualului are mijloacele pentru a sancționa televiziunile care încalcă legea și nu este necesar să le impună o astfel de măsură. Acesta a mai spus că echipamentul necesar introducerii delay-ului costă 10.000 de euro.

„Articolul introduce o dispoziție redundantă, dar și contradictorie cu legea audiovizualului, dar fiind că obligația de a nu difuza scene, expresii sau comportamente care contravin reglementărilor există deja prin efectul ansamblului reglementării din domeniul audiovizalului și ea include libertatea radiodifuzorului de a alege orice mijloace necesare pentru a evita încălcarea dispozițiilor codului ca efect al unor intervenții în programele în direct care ar genera încălcări ale codului. Astfel, articolul transformă o libertate într-o obligație. Principiul care trebuie să stea la baza reglementărilor este acela că se sancţionează încălcarea reglementării şi nu lipsa de acţiune a radiodifuzorului (neadoptarea de mijloace de prevenire) care nu poate constitui în sine o încălcare a reglementării” – acestea au fost argumentele ARCA împotriva introducerii delay-ului.

Prin Decizia votată astăzi de Consiliu a mai completat și articolul 40 din Codul audiovizualului, astfel încât „obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă” să se aplice și în cazul prezentatorilor și realizatorilor. Până acum această obligativitate îi viza doar pe moderatori.

Decizia privind modificarea și completarea Deciziei C.N.A. nr.220/2011 a fost votată joi de zece din 11 membri. Cristina Trepcea a fost singurul membru care s-a opus adoptării acestui document.

Această Decizie va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Mai multe pe paginademedia.ro.

Cookies