Ce cumpărăm: Salam comercializat în București cu conținut de 72% apă

de:
25 iul. 2013
0 Afișari
Ce cumpărăm: Salam comercializat în București cu conținut de 72% apă

In trimestrul II 2013 , Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de control privind calitatea, modul de comercializare si de etichetare a produselor din carne existente la comercializare.

• Au fost controlati 2.097 operatori economici, dintre care la un numar de 1.706 au fost constatate deficiente privind calitatea, modul de comercializare si de etichetare a produselor din carne existente la comercializare;
• A fost verificata o cantitate de circa 123 tone produse din carne din care circa 28 tone nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor;
• Au fost prelevate 94 esantioane de produse din carne

Structura esantioanelor prelevate si a neconformitatilor constatate este urmatoarea:
• 28 esantioane de salamuri din care 19 erau neconforme;
• 11 esantioane de parizer din care 5 erau neconforme;
• 22 esantioane de carnati din care 5 erau neconforme;
• 23 esantioane din alte sortimente din care 5 erau neconforme;
• 10 esantioane de carne tocata si carne preparata din care 5 erau neconforme.

Numai în București, spre exemplu, inspectorii ANPC au descoperit următoarele nereguli: 

– „Salam de vara” produs si comercializat in Bucuresti prezenta continutul de apa de 61,7% fata de max. 50% impus
– „Salam de vara uscat” produs in jud. Neamt si comercializat in Bucuresti prezenta continutul de apa de 65,9% fata de max. 50% impus;

-„Salam Victoria” produs si comercializat in Bucuresti prezenta continutul de apa de 71,6% fata de max. 66% impus;

In Bucuresti s-a constatat la comercializare sortimentul „Parizer cu carne de curcan”, produs in jud. Brasov avea in compozitie nitrit de sodiu, desi lista de ingrediente nu continea acest aditiv.
– Parizer de pui EXTRA si Crenvursti de curcan EXTRA, fabricate in Slovenia, avand atribuita calitatea Extra in neconformitate cu lista de ingrediente declarata conform careia aceste sortimente erau obtinute din carne de pui/ curcan separata mecanic (peste 60 % ) si piele de pui/curcan.
– Polonezi de pui vid cu denumirea neconforma, produsi in jud. Ilfov, in lista de ingrediente declarate apsr carne pui, sorici si slanina.

– „salam de vara”, 400g produs in jud. Cluj cu ingredientele : carne de porc, de vita, slanina, apa, sare, proteina vegetala din soia, amidon de cartof si avea inscrisa mentiunea „produs fiert, membrana artificiala necomestibila”.

Abateri de la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca produsele din carne pentru a fi produse si comercializate constau in utilizarea la fabricarea produselor, ca materie prima preponderenta a carnii separata mecanic pentru:”Parizer de pasare”, produs in jud.Brasov; „Parizer rustic afumat”, produs in Bacau; „Parizer”, produs in jud.Prahova la care in lista ingredientelor erau inscrise la primele pozitii „carne pasare dezosata mecanic, piele pasare…”, produsul neavand in compozitie si carne care reprezinta materia prima (carne separata mecanic fiind mentionata la „alte ingrediente”).
„Parizer”, produs in jud.Alba la care in lista ingredientelor era inscrisa la prima pozitie „carne pasare (pui si curcan) separata mecanic…”, produsul neavand in compozitie si carne de pasare care reprezinta materia prima.
jud.Vrancea comercializa un produs fiind prezentat la raft sub denumirea improprie „salam Lunch”, desi produsul nu respecta prevederile legale, neavand in continut carne – materie prima , ci doar carne separata mecanic de pasare.
Produsul „Parizer de pui”, produs in jud.Prahova si comercializat in jud.Constanţa avea in compozitie numai carne separata mecanic, neavand in continut alta carne – materie prima.

Cookies