Ce conțin bomboanele de Crăciun. Adevărate bombe pline de E-uri și zahăr

17 dec. 2021
524 afișări
Ce conțin bomboanele de Crăciun. Adevărate bombe pline de E-uri și zahăr
Ce conțin bomboanele de Crăciun. Adevărate bombe pline de E-uri și zahăr

Nu toată lumea mai agață bomboane în brad, dar cu siguranță multora încă le plac aceste dulciuri, să le aibă pe masa din sufragerie, să se delecteze cu ele în timp ce se uită la un film de Crăciun. Adevărul este că bomboanele sunt pline de aditivi.

Ce conțin bomboanele de Crăciun. Adevărate bombe pline de E-uri și zahăr care reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate.

Asociatia Națională pentru Protectia Consumatorilor – „InfoCons” a realizat un studiu în care a comparat bomboanele de Crăciun (cele de ciocolată). 26 de produse diferite au fost analizate în acest studiu.

Ce conțin bomboanele de Crăciun

În ceea ce privește prezența aditivilor alimentari, valorile descoperite au fost între 1 și 3 aditivi alimentari, conform rezultatelor publicate de infocons.ro:

  • 50% dintre produsele analizate au avut în conținutul lor un singur aditiv alimentar;
  • 3% dintre produsele analizate au avut în conținutul lor două tipuri de aditivi alimentari;
  • 7% dintre produsele analizate au avut în conținutul lor trei tipuri de aditivi alimentari.

Te-ar mai putea interesa și:

9 feluri diferite de aditivi alimentari au fost descoperiți în bomboanele de Crăciun analizate. Aceștia sunt următorii:

E (Aditiv Alimentar)                   Nr. de produse în care s-a regăsit
E476                                             14
E1103                                            8
E202                                              7
E330                                              3
E492                                              3
E203                                              1
E500ii                                            1
E440                                              1
E331                                              1

Adevărate bombe pline de E-uri și zahăr

E476 – Acest aditiv alimentar are rolul de stabilizator şi emulgator. Este obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se folosește, în special, în produsele de cofetărie care sunt pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de maxim 41% grăsime, dar și în sosurile pentru salate.

E1103 – Acest aditiv alimentar are rolul de stabilizator şi agent de legare. Este o enzimă care produce descompunerea zahărului (sucrozei) în fructoză şi glucoză, de cele mai multe ori sub formă de sirop de zahăr invertit.

Te-ar mai putea interesa și: 

În natură, invertaza este sintetizată de albine, iar aceasta este folosită pentru a produce mierea din nectar. În ceea ce privește folosirea în uzul alimentar, invertaza se obţine din drojdii.

Se folosește în unele produse fine de ciocolată, dar şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor care sunt prevăzute în reţete.

„E202 – Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se realizează prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.”, potrivit sursei citate.

În ceea ce privește zaharurilor din glucide, bomboanele analizate în acest studiu au înregistrat cantități până la 70.3g per 100g. De asemenea, valoarea energetică de kcal/100g ajunge până la 590 kcal.

Cookies