Ce condiţii trebuie să îndeplinească medicii și farmaciștii pentru a primi bursă

de:
19 feb. 2014
1 Afișari
Ce condiţii trebuie să îndeplinească medicii și farmaciștii pentru a primi bursă

Incepand cu 1 ianuarie 2014, medicii si farmacistii rezidenti cu un salariu lunar brut mai mic decat 3000 lei, care nu include drepturile aferente garzilor, vor beneficia de o bursa de rezidentiat in cuantum lunar de 670 lei, se precizeaza in OUG nr. 103/2013, scrie realitatea.net.

Pentru a implementa aceasta masura ministrul sanatatii a aprobat normele metodologice de aplicare a OUG nr. 103/2013 prin Ordinul nr. 167/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 122 din 19 februarie 2014. Documentul a intrat in vigoare la data publicarii.

Bursa de rezidentiat nu face parte din salariul brut, nu este supusa impozitului pe venit si nu constituie baza de calcul pentru contributiile de asigurari sociale de stat, asigurari pentru somaj, asigurari sociale de sanatate sau pentru accidente de munca si boli profesionale, se precizeaza in documentul citat.

Potrivit ordinului ministrului sanatatii, vor beneficia de bursa de rezidentiat medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti aflati in una din urmatoarele situatii:

rezidentii pe locuri care au incheiat contract individual de munca pe durata determinata cu unitatea sanitara;
rezidentii pe post care au incheiat contract individual de munca pe perioada nedeterminata cu unitatea sanitara;
rezidentii care isi reiau activitatea ca urmare a incetarii situatiilor de suspendare a contractului individual de munca.
In plus, vor primi bursa si medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti care efectueaza programul de pregatire in a doua specialitate si care sunt incadrati in baza unui contract individual de munca in functia de medic rezident, medic dentist rezident sau farmacist rezident.

In schimb, nu vor beneficia de bursa de rezidentiat medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti si farmacistii rezidenti care:

a) au contractul individual de munca suspendat de drept in urmatoarele situatii:

concediu de maternitate;
concediu pentru incapacitate temporara de munca;
indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
b) au contractul individual de munca suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:

concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
concediu paternal;
concediu pentru formare profesionala;
participarea la greva;
c) au contractul individual de munca suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
d) au contractul individual de munca suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern;
e) au contractul individual de munca suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale;
f) alte cazuri de suspendare a contractului individual de munca prevazute de lege

De asemenea, bursa de rezidentiat nu se acorda pe perioada in care se efectueaza stagii de pregatire in afara Romaniei, precum si pe perioada concediilor de odihna.

Cookies