Ce cauţiune vor plăti firmele care contestă achiziţiile publice. Decizia Guvernului

de:
24 mai 2018
0 Afișari
Ce cauţiune vor plăti firmele care contestă achiziţiile publice. Decizia Guvernului

Cauțiunea pentru depunerea contestației la CNSC, de 2% din valoarea contractului, va fi cuprinsă între 30.000-880.000 lei, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Taxa pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel va de 2% din valoarea contractului la achiziții de până la 100 milioane lei și de 1% din valoarea contractului la achiziții de peste 100 milioane lei. Aceste prevederi vor fi adoptate în ședința de joi de Guvernului, printr-o ordonanță de urgență care modifică legea achizițiilor publice, a mai precizat Teodorovici.

De altfel, ordonanța va simplifica procedura de contestare prin eliminarea notificării prealabile, va stabili reguli mai clare pentru emiterea deciziilor CNSC și va scurta termenele de soluționare a plângerilor la Curtea de Apel.

Conform ministrului, actul normativ pregătit mai prevede că după semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi.

Procedurilor de atribuire nu vor mai fi reluate în cazul unor modificări neesențiale ale contractelor de achiziție, iar ordonanța ca clarifica aceste stiuații. De asemenea, autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziție în situații de urgență, precum în cazul calamităților naturale.

Guvernul va elimina comunicarea rezultatelor parțiale în cazul procedurilor de achiziții, pentru a se reduce numărul contestațiilor care pot bloca începerea derulării contractului. Ordonanța va clarifica și procedura și va scurta timpul necesar realizării investițiilor prin parteneriat public-privat sau prin concesiuni.

Sursa: profit.ro

Cookies