Ce boli rişti să iei dacă mergi în sandale sau şlapi pe stradă

de:
19 aug. 2011
2 Afișari
Ce boli rişti să iei dacă mergi în sandale sau şlapi pe stradă

Dacă ai mers prin oraş cu încălţări decupate, nu o dată te-ai întors acasă cu picioarele negre de la mizerie. Problema nu este însă doar estetică, deoarece rişti să te întorci acasă şi cu diverse microorganisme care provoacă boli.

„Când mergi prin oraş în ceva asemănător cu şlapii, de exemplu, îţi expui picioarele la vomă, resturi umane, fecale canine, scuipat expectorat de alte persoane – unele dintre ele infestate cu microbacterii – ca şi la alte multe lucruri precum mâncare sau băutură care au zăcut în soare” – explică Philip Tierno, doctor, director al  New York University Langone Medical Center şi autor al cărţii „Viaţa secretă a germenilor”, citat de Huffington Post.

„Grozăviile” care se găsesc pe străzi pot include norovirusuri, stafilococul auriu, streptococi, E.coli, microbi rezistenţi la mediamente precum Pseudomonas, pneumonia Klebsiella şi MRSA. „Căldura verii funcţionează ca un incubator”, explică doctor Tierno.

Dacă aveţi tăieturi sau băşici pe picioare, aveţi de fapt calea deschisă pentru ca viruşii şi bacteriile să intre în organismul dumneavoastră. Chiar şi fără răni, în momentul în care puneţi mâna pe sandalele sau papucii murdari, riscaţi să vă infectaţi. 80% dintre bolile infecţioase se transmit prin contact, mâinile murdare atingând apoi nasul, ochii sau gura.

Totuşi, există şi bariere naturale în calea infecţiilor: „Pielea este construită pentru a vă proteja de infecţii. Stratul de piele moartă denumit stratum corneum este mai gros pe mâini şi pe picioare şi este considerat prima linie de apărare a corpului. Pielea noastră produce peptide antimicrobiale” – spune Dr. Jeannette Graf, dermatolog la Mount Sinai Medical Center in Manhattan.

Puteţi să vă şi ajutaţi sistemul imunitar: lăsaţi încălţămintea murdară odată ajunşi acasă şi spălaţi-vă cu grijă pe picioare, puteţi chiar folosi un gel antibacterial. Țineţi la intrarea în casă o pereche de încălţăminte doar pentru interior, astfel nu veţi aduce germenii pe podeaua locuinţei. De asemeni, este util să îndepărtaţi stratul de celule moarte şi bătăturile, cu o pilă pentru picioare sau cu piatră ponce, iar apoi să aplicaţi o loţiune hidratantă.

Cookies