Ce boli provoacă aerul condiţionat: de la o banală răceală la stop cardio-respirator

Ce boli provoacă aerul condiţionat: de la o banală răceală la stop cardio-respirator

„În ultima perioadă, zilnic am o medie de 25 de pacienţi care acuză diferite afecţiuni provocate de utilizarea în mod abuziv a aerului condiţionat. Organismul uman are nevoie de un confort terminc. Atunci când dăm aerul condiţionat pe 16 grade Celsius corpul uman are de suferit. Ideal ar fi ca temperatura pe care o setăm la aerul condiţionat să fie de 20-25 de grade”, a declarat pentru gândul dr. Irina Manoliu, medic ORL.

Specialiştii averizează că odată cu apariţia caniculei au apărut şi primele cazuri de sinuzite, rinite, otite, pneumonii, şi bronşite. „O diferenţă de temperatură mare între exterior şi interior duce la apariţia nasului înfundat şi a durerilor de cap. Atenţie, aerul conţiţionat este şi un mediu propice pentru virusuri. Astfel, dacă filtrele de aer nu sunt curăţate corespunzător riscul apariţiei rinitelor şi chiar a penumoniilor este destul de crescut. Este ca şi cum o persoană bolnavă ţi-ar tuşi în faţă”, punctează medicul Manoliu.

Specialiştii atrag atenţia asupra riscului ce poate apărea atunci când aparatul de aer condiţionat este setat la o temperatură mult prea scăzută, comparativ cu cea de afară. Potrivit medicilor, cardiacii sunt expuşi riscului de a face un stop cardio-respirator, deoarece inima lor este nevoită să depună mai mult efort pentru a se adapta temperaturii. Pentru a preveni acest risc, medicii recomandă ca diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior să nu depăşească cinci grade Celsius.

Dr. Irina Manoliu spune că ideal ar fi ca aerul condiţionat să nu fie lăsat să funcţioneze toată ziua. „Pentru a preveni apariţia bolilor menţionate mai sus, este ideal să evităm ca aerul condiţionat să ne bată în cap”, indică medicul ORL.