Ce boală profesională face ravagii în rândul angajaților din Capitală

de:
06 mai 2013
4 Afișari
Ce boală profesională face ravagii în rândul angajaților din Capitală

Afecţiunea care a făcut cele mai multe victime între angajaţii din Bucureşti în primele luni din 2013 este discopatia lombară. Această boală constă în deteriorarea discurilor intervertebrale de la nivelul coloanei vertebrale lombare. Discurile sunt formate din cartilagii care, odată uzate, nu se mai refac şi permit vertebrelor să se atingă dureros. Durerea, în cazul discopatiei lombare, apare mai ales când se stă mult în picioare, la cărat de greutăţi, la condus mult timp maşina sau la trepidaţii și se confundă uşor cu durerea de rinichi.

Anul trecut, azbestoza era boala profesională numărul 1 în București. Această afecţiune pulmonară apare în urma inhalării îndelungate a particulelor fine de azbest.

De la începutul anului și până în prezent, la nivelul Bucureştiului, s-au înregistrat 15 cazuri de boli profesionale, în timp în anul 2012 s-au înregistrat 77 de cazuri. Situaţia este mai puţin rea, totuşi, față de 2010 şi 2011, când s-au înregistrat 114 și, respectiv, 117 boli profesionale, potrivit datelor prezentate de inspectorii Cristian Vlad şi Emanoil Venescu de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, în cadrul conferinţei „Prevenirea bolilor profesionale”, citate de Realitatea.net.

Alte boli profesionale cu impact asupra bucureştenilor sunt: hernia de disc lombară, discopatia cervicală, astmul bronşic sau spondilatroza lombară. Pe lângă acestea au mai fost înregistrate şi alte afecţiuni diagnosticate ca boli profesionale, dar care au o pondere redusă, precum: rinita alergică prin sensibilizare la pulberi de făină de grâu, expunerea la iritanţi respiratori – gaze, fumuri -, bronşită cronică, laringita cronică prin expunere la iritaţii respiratorii sau suprasolicitarea laringelui, suprasolicitarea posturală (poziție şezândă prelungită, poziţii forţate), mişcări repetitive şi vibraţii și leucemia acută limfoblastică.

Cookies