CE avertizează: Legea dării în plată şi creşterea salariului minim, riscuri pentru România

de:
03 mai 2016
0 Afișari
CE avertizează: Legea dării în plată şi creşterea salariului minim, riscuri pentru România

CE avertizează că această lege ar putea avea un impact negativ substanţial asupra încrederii investitorilor, precum şi asupra perspectivelor de creditare pe termen nedefinit şi îmbracă România în incertitudine. Controversata lege a dării în plată a fost promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că pe 13 mai primul debitor se poate prezenta la bancă pentru a-şi ceda cheile la imobile şi pentru a-şi stinge datoria.

Comisia Europeană estimează pentru România păstrarea trendului ascendent al creşterii economice, propulsată de cererea domestică. Inflaţia este aşteptată să intre în teritoriu pozitiv de la jumătatea anului, în timp ce piaţa muncii rămâne în general stabilă. CE estimează că deficitul guvernamental va creşte substanţial în 2016 şi 2017, pe fondul tăierilor de taxe şi creşterilor cheltuielilor bugetare, potrivit unui raport al Comisiei Europene, informează Mediafax. 

Reducerea TVA din ianuarie, precum şi accelerarea creşterii salariului şi o creştere a salariului minim de la 1 mai 2016, vor ajuta la creşterea venitului disponibil per gospodărie şi vor impulsiona consumul, care va urca în 2016 la maximul post-criză.

Piaţa forţei de muncă este aşteptată să rămână relativ stabilă, cu o îmbunătăţire modestă la capitolul creării de noi locuri de muncă. Rata şomajului este estimată să scadă modest de la 6,8% în 2015 la 6,7% în 2017.

Totuşi, Comisia Europeană avertizează că creşterea salariilor în domeniul public şi creşterea salariului minim vor afecta competitivitatea şi crearea de noi locuri de muncă. Costul forţei de muncă va creşte, iar implicit costurile pentru angajatori şi profiturile vor scădea.

Cookies