Ce au în comun taximetria şi mântuirea?

de:
06 dec. 2010
1 Afișari
Ce au în comun taximetria şi mântuirea?

Deşi sună oarecum bizar, în Bucureşti există o organizaţie care se numeşte „Grupul Taximetriştilor Creştini” şi are aproximativ 20 de membri care, în loc să împartă sudalme în trafic oferă poveţe şi care umblă la ei nu cu bâte de baseball cu care să altoiască spinări ci cu scripturi pe care le folosesc să aline suflete. Reporterii de la România Liberă spun povestea constituirii grupului şi descriu practicile şi simbolurile pe care aceştia le angajează ca să-şi „creştineze” taxiurile galbene.

Grupul s-a înfiinţat în urmă cu un an şi, în fiecare sâmbătă, cei 20 de „taximetrişti creştini” se întâlnesc într-o odaie a unei capele evanghelice din Berceni. Grupul este transconfesional şi intercompanii, în sensul că membri au apartenenţe religioase diferite (ortodocşi, creştini după Evanghelie, penticostali, baptişti, adventişi sau „liber cugetători”) şi sunt angajaţi la varii companii de taximetrie (Speed 2000, Meridian sau Apolodor). Ce-i reuneşte este, spun ei, „dragostea pentru Domnul care este unul singur”. Cei care vor să se alăture grupului trebuie să îndeplinească două condiţii: să aibă caracter creştin şi să practice taximetria cu acte în regulă.

Modul în care-şi aranjează maşina pe care o folosesc drept taximetru reflectă religiozitatea şoferilor. Pe bordul maşinii lui Ion Apetrei, un şofer de confesiune penticostală, e o foaie laminată pe care se poate citi versetul biblic „Căutaţi pe Domnul câtă vreme se poate găsi, chemaţi-L, câtă vreme este aproape”, iar din boxe răsună nu vreo manea tânguitoare ci emisiunile postului Vocea Evangheliei. De asemenea, în taxiul condus de Ion Apetrei nu se găsesc calendare cu poze deocheate ci broşuri şi volume religioase. Iar pe cartea lui de vizită scrie „Grupul Taximetriştilor Creştini (GTC). Oferim siguranţă, profesionalism, încredere, ambianţă creştină, discuţii pe teme spirituale ”.

„Membrii noştri sunt oameni care nu fumează, nu înjură, nu fură, nu mint, nu pun manele”, explică Remus Munteanu, conducătorul grupului, de ce crede el că ar putea opta clienţii pentru un taximetrist creştin. Taximetriştii povestesc că-i angrenează pe clienţi în discuţii despre spiritualitate şi religie şi le împărtăşesc cuvântul lui Dumnezeu. Unul dintre membri spune că a avut-o drept clientă pe o doamnă ce se ocupa cu pornografia. A întrebat-o dacă este fericită cu viaţape care o duce şi, când femeia a răspuns negativ, i-a făcut cadou o Biblie pe care o ţinea în torpedou.

Grupul Taximetriştilor Creştini nu are, cel puţin până în prezent, propria companie de taximetrie, dar au în plan să pună bazele uneia. Cei care vor să fie transportaţi de un şofer creştin pot să sune la numerele de pe cărţile de vizită pe care le distribuie şoferii clienţilor care le intră în maşini. Comanda se face cu un avans de cel puţin 30 de minute, asta pentru că taximetriştii creştini nu sunt suficient de numeroşi ca să acopere cu rapiditate toate zonele Bucureştiului.

Cookies