Ce au în comun matematica de clasa a 5-a și dilemele unui părinte de adolescent

de:
17 feb. 2020
3 Afișari
Ce au în comun matematica de clasa a 5-a și dilemele unui părinte de adolescent

Dar “vestea bună” este că, odată cu vârsta și trecerea clară în etapa adolescenței, provocările sunt mai puține însă cu siguranță, mult mai complexe. Și atunci te întreb: te-ai gândit vreodată ce au în comun matematica de clasa a 5-a și dilemele unui părinte de adolescent?

Nu am ales la întâmplare această comparație. Clasa a 5-a este un prag psihologic important atât pentru tine cât și pentru copilul tău. Iar matematica rămâne unii – în timp ce pentru alții abia atunci devine – provocarea numărul 1 din tabla de materii.

Cum va arata matematica în clasa a 5 a și la ce schimbări trebuie să se adapteze copilul tău

Principala schimbare care apare în ceea ce privește matematica este faptul că locul aritmeticii simple este luat de algebră și geometrie. Atât el cât și tu veți percepe această schimbare ca pe o materie suplimentară de studiu care cere la fel de mult timp și efort. În plus, dacă vrea să aibă rezultate cu adevărat bune este important să știi că doar manualul de la clasă nu este suficient. Din fericire, pe lângă clasicul manual de clasa a 5-a pe piață există o serie de materiale auxiliare care îl pot ajuta să își crească performanțele:

  • manuale pentru excelență la matematică (de exemplu Matematica clasa 5, Ed. Nomina);

  • culegeri de fișe de lucru și exerciții pentru matematica clasa 5 (de exemplu: Fișe de lucru diferențiate, Culegere de probleme de matematică, PUIȘORUL);

  • materiale de pregătire pentru olimpiade și concursuri (Aritmetica. 220 de probleme rezolvate + 1130 de probleme semnificative pentru olimpiade, concursuri și centre de excelență);

  • aplicații pentru studiu individual (Ghid Pregătire – Evaluare Matematică pentru clasa a V-a. CD – culegerea electronică interactivă pentru studiu individual care cuprinde aproape 1000 dintre cele mai reprezentative subiecte de matematică pentru nivel gimnazial, împărțite pe 3 grade de dificultate).

 Ce preocupări îi vor distrage atenția și ce se întâmplă (de fapt) în mintea copilului tău în jurul vârstei de 11 ani 

 Înainte de a trece la analiza comparativă a celor două concepte care, la o primă vedere, sunt atât de diferite, hai să vedem ce se întâmplă, de fapt, în mintea copilului tău în jurul vârstei de 11 ani:

  • Toanele copilăriei încep să amorțească încet-încet, copilul la această vârstă considerându-se deja prea mare pentru ieșirile nejustificate;

  • Atitudinea matură vine, însă, la pachet cu o serie de dezavantaje. Printre acestea și nevoia de a comenta și a contesta orice i se pare  că nu corespunde așteptărilor lui. (Înarmează-te, așadar, cu multă răbdare și argumente solide);

  • Aude tot, respectă selectiv. Acesta este de fapt motivul pentru care nu face decât o parte din ceea ce i se cere;

  • Ține mult la respectarea promisiunilor – în special cele care sunt făcute de cei din jurul său;

  • Se simte pregătit să ia propriile decizi și să își asume responsabilitatea pentru ele;

  • Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate atunci când nu sunt pe placul lui;

  • Devine mai creativ, mai impulsiv și mai dispus să își asume riscuri;

  • Este mult mai preocupat de identitatea și imaginea lui.

De felul în care alegi să gestionezi schimbările din viața copilului tău și îl ajuți să performeze la cele mai provocatoare materii (ex. matematica clasa a 5) depind, în mare măsură, rezultatele sale. Altfel spus, provocările aduse de acest prag de vârstă sunt, fără doar și poate, mari pentru copilul tău. Dar ție îți revin unele cu adevărat copleșitoare pentru că vin la pachet cu multă responsabilitate. 

 Și dacă nu știi de unde să începi, percepe provocările cu care te confrunți ca pe o problemă de matematică. Ești mai bun la algebră? Atunci închipuie-ți că provocarea ta este, de fapt, o inecuație cu o necunoscută (potențialul real al copilului tău) în care trebuie să te raportezi la o performanță medie a copiilor de vârsta lui. Semnul () îl stabiliți împreună pe parcurs.

Te simți mai confortabil să te raportezi la geometrie? Gândește-te că, din orice unghi ai privi, congruența lucrurilor rezultă din logica pe care o implici și efortul pe care îl depuneți împreună pentru a ajunge la rezultatul pe care vi-l doriți.

 

Cookies