În anul pandemiei, românii au folosit cu mult mai mult motorul de căutare al celor de la Google, față de anii precedenți. Noutățile aduse de pandemie, schimbările succesive ale legilor și timpul liber pe care l-au avut în lockdown au jucat un rol important în preferințe. Vă prezentăm mai jos cele mai populare căutări pe Google din România, în 2020, de la „cum se poartă masca" și până la „cum se face banana bread".
Nevoia de cunoaștere și curiozitatea sunt trăsături specifice oamenilor. Nu trece o zi fără să ne întrebăm „cum?”, „de ce?” sau „pentru ce?” se întâmplă ce se întâmplă, în jurul nostru. Perfect normal, mai ales într-un an care ne-a pus la încercare pe toți și ne-a dat viețile peste cap. Apariția pandemiei ne-a închis în case și ne-a orientat și mai mult către internet.
De la informații privind noul coronavirus, la rețete sau diete ce merită încercate, chiar și filme sau evenimente sportive – romanii au încercat să rămână ancorați în actualitate și să nu se lase copleșiți de pandemie. De asemenea, unii au privit pandemia drept o oportunitate de a se dezvolta și a se autodescoperi, prin cărți, filme sau mai mult timp petrecut cu familia. Un lucru este cert: internetul a reprezentat sursa principală de informare și de satisfacere a naturii curioase a oamenilor în izolare. Iată ce au căutat românii pe Google în anul 2020:
Topul căutărilor din acest an este dominat de aplicații care le permit celor mici să urmeze cursurile de acasă, „Google Classroom” și „Adservio” clasându-se pe locurile 1, respectiv 3. În top apar, firește, și căutări cu privire la noul coronavirus. „Coronavirus România” este a doua cea mai populară căutare de la noi din țară în acest an. „Declarație propria răspundere” și „Formular STS”, situate pe locurile 7 și 10 în top, au fost două căutări esențiale anul acesta, mai ales în lockdown. Topul este completat de „Alegeri SUA”, aplicația de shopping „About You”, „Zoom” și „Worldometer”.
Situația pandemiei a adus o mulțime de termeni noi în discursurile autorităților și în mass-media, termeni care i-au derutat pe români, mai ales că situația din acest an privind pandemia este una nemaiîntâlnită. „Ce este coronavirus?”, „Ce este HoReCa?”, „Ce este pandemia?”, „Ce este șomajul tehnic?” și „Ce este starea de urgență?” se clasează în topul termenilor ce le-au dat bătăi de cap românilor. Surprinzător, al treilea cel mai căutat termen este peștele fugu, cunoscut pentru forma sa de balon și pentru otrava pe care o poate elimina acesta. „Bățul pogo”, „muzica EDM”, „vulva”, sau „definiția substantivului” se clasează pe locurile 6-9 și reprezintă curiozitățile care nu sunt din sfera COVID 19.
Deloc surprinzător, 4 din 10 căutări din această categorie sunt legate de noul coronavirus. Pe primul loc se află „Cum se poartă masca?”, întrebare aproape identică cu cea de pe locul 5 – „Cum se pune masca?”. Locul 2 este ocupat de „Cum să dormi 8 ore în 4 ore?”, o întrebare ce poate părea ilogică, însă face referire la un program de somn care combină 4 ore de somn noaptea cu mai multe „power naps” pe parcursul zilei. „Cum se manifestă coronavirus?” și „Cum se transmite coronavirus?” sunt a treia, respectiv a șaptea întrebare din topul celor de la Google. „Cum se face maiaua?”, „Cum se gătește sparanghelul?”, și „Cum se face drojdia?” sunt întrebări care dau de înțeles că din ce în ce mai mulți români au experimentat multe retete în lockdown.
Pe plan financiar, oamenii au vrut sa afle „cum se calculează șomajul tehnic?” și „cum să faci bani de acasă?”, întrebări extrem de populare în perioada starii de urgență.
Incertitudinea care a învăluit sistemul educațional în acest an este sesizabilă la nivelul căutărilor. De la „Când începe școala?”, „Când se afișează rezultatele la bac 2020?”, la „Când incepe școala în ianuarie?, părinții și elevii au fost nevoiți să caute raspunsuri pe internet, după ce Ministerul Educației nu a asigurat mereu toate informațiile necesare. Deschiderea mall-urilor, a caselor de pariuri, Black Friday-ul și data în care se trece la ora de iarnă completează topul celor mai căutate momente din acest an.
După ce sălile de sport au fost închise, iar oamenii au petrecut mult timp blocati in case, căutările privind dietele au crescut semnificativ. Primul loc în căutări îi revine dietei Sirtfood, o dietă nouă, cunoscută pentru că permite consumul de vin roșu și ciocolată. Dieta mediteraneană, dieta rina, sau dieta daneză cu pui se regăsesc în topul căutărilor.
Deși cinematografele și arenele sportive și-au închis porțile, oamenii s-au bucurat de filme și de evenimentele sportive preferate din confortul propriei locuințe. Filme precum „365 DNI”, „After we collide” „Miami bici” sau „Contagion” au reprezentat unele dintre cele mai vizionate producții anul acesta, la noi în țară. Când vine vorba despre sport, turneele de tenis de la Roland Garros și Australian Open sunt primele în topul căutărilor, urmate de căutări legate de meciurile jucate de naționala României în acest an, cum ar fi România – Islanda sau România – Irlanda de Nord.
Faptul că oamenii au stat mai mult în casă are și părți bune – a crescut interesul pentru gătit și pentru rețete noi, fie ele de pizza, pâine, sau deserturi, spre exemplu. Majoritatea rețetelor căutate sunt simple, de bază, ceea ce sugerează faptul că din ce în ce mai multe persoane încep să învețe să gătească. Rețetele de gogoși, banana bread, pâine, pizza, eclere și salată de boeuf au fost cele mai căutate în acest an.