Ce ar înseamna carantină pentru București și Ilfov. Se închid școlile, restaurantele, iar la intrarea în oraș va fi pază?

15 oct. 2021
1248 Afișari
Ce ar înseamna carantină pentru București și Ilfov. Se închid școlile, restaurantele, iar la intrarea în oraș va fi pază?
Ce ar înseamna carantină pentru București și Ilfov. Se închid școlile, restaurantele, iar la intrarea în oraș va fi pază?

Măsurile sunt așteptate în orele care urmează. Specialiștii în sănătate publică cer carantină pentru București și Ilfov pentru două săptămâni, în condițiile în care incidența de răspândire a virusului a ajuns la 15,42 de cazuri la mia de locuitori, în timp ce în Ilfov a depășit 16 cazuri la mie. Carantinarea Bucureștiului ar presupune, printre altele, restricții de circulație în afara orașului, ca în mai 2020, în timpul stării de urgență în România.

Carantină în Ilfov și București: cine decide și ce înseamnă această măsură? Specialiștii în sănătate publică propun, Comitetul Național pentru Situații de Urgență – condus de premier și secretarul de stat al MAI Raed Arafat – decide în maximum două zile. Vineri-dimineața are loc ședința CNSU în care se va analiza propunerea INSP transmisă joi.

Decizia pentru carantină în Capitală stă în semnăturile premierului demis Cîțu și Raed Arafat

Premierul demis Florin Cîțu și-a exprimat deja rezerva față de un lockdown extins care ar bloca activitățile economice în Capitală și cere, în schimb, extinderea utilizării certificatului verde la supermarketuri, iar programul pentru unele activități neesențiale să fie redus în weekend.

Raed Arafat și-a exprimat și el opinia cu privire la carantinarea Bucureștiului și a vorbit despre paza Armatei, măsură luată și în 2020 în timpul stării de urgență. Acesta spune că în viziunea sa Capitala nu va fi carantinată pentru că e greu de realizat acest lucru fără armată. Totuși, ar putea apărea noi restricții în București.

Ce măsuri sunt vehiculate de presă ca fiind propuse de INSP în carantină

Dacă s-ar introduce carantină în București acest lucru ar însemna în primul rând limitarea circulației persoanelor, telemuncă și limitarea spațiilor publice deschise. Lista va fi analizată în ședința CNSU și, în final, se vor exlude sau include alte propuneri.

  • închiderea restaurantelor (cu excepția livrărilor)
  • slujbe religioase doar în exteriorul bisericilor
  • școală online, dar creșele și grădinițele rămân deschise
  • saloane de frizerie/coafură/cosmetică deschise între 8:00 și 18:00
  • magazine deschise între 5:00 și 20:00
  • piețe deschise între 8:00 și 17:00
  • circulație doar cu declarație

Certificat verde și în magazine, propunerea lui Florin Cîțu

Premierul demis Florin Cîțu, care conduce CNSU, s-a declarat împotriva închiderii operatorilor economici, dar spune că ia în calcul alte măsuri.

Întrebat, joi, dacă ia în calcul carantinarea Bucureștiului și județului Ilfov pentru două săptămâni, premierul demis Florin Cîțu a răspuns: „Nu în acest moment. Și anul trecut a fost această discuție și nu a funcționat. Dar ne uităm la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul sănătății este acela de a cere certificatul verde pentru toate activitățile economice în care intrăm în contact cu persoane. Dacă vrem să avem economia deschisă, ar ajuta foarte mult. Nu am discutat despre a reduce numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice. A avea certificat verde pentru orice activitate economică e un pas important, ne gândim la acest lucru”, a declarat Florin Cîțu.

Cookies