Ce amenzi riscă bucureștenii care îşi spală maşinile în faţa blocului

01 mai 2021
131 Afișari
Ce amenzi riscă bucureștenii care îşi spală maşinile în faţa blocului

Ce amenzi riscă bucureștenii care îşi spală maşinile în faţa blocului. Mai mult de jumătate dintre români obișnuiesc să-și spele mașinile când sunt foarte murdare sau atunci când pleacă ori revin dintr-o călătorie și o fac la spălătoriile auto aflate în apropierea casei, potrivit unui studiu făcut de un lanț de bezinării.

Ce amenzi riscă bucureștenii care îşi spală maşinile în faţa blocului. Cei care vor să reducă costurile cu această operațiune trebuie să știe că, dacă își curăță sau își spală maşinile pe domeniul public riscă amenzi ce pot ajunge la 1.000 de lei.

Un sondaj publicat de MOL România stabilește că “românii își spală mașinile mai ales atunci când acestea sunt foarte murdare sau când pleacă ori revin dintr-o călătorie mai lungă”, conform Avocatnet.

Totodată, “şoferii țin cont de timpul de așteptare atunci când aleg spălătoriile auto, dar nu neglijează nici alte criterii precum proximitatea față de casă sau locul de muncă, prețul sau calitatea echipamentelor de spălare”.

Astfel, cei care vor să scutească bani sau timp curățându-și sau spălându-și mașina în fața casei ori a blocului, murdărind astfel domeniul public, riscă amendarea. În primul rând, așa cum prevede OG 43/1997 privind regimul drumurilor, “pe drumurile publice sunt interzise intrarea pe drum a vehiculelor cu noroi pe roți sau pe șenile (…)” și „curățarea sau spălarea vehiculelor de pământ, de materiale sau de alte substanțe”.

Cele două acțiuni ce nu pot fi făcute pe drumurile publice sunt, de fapt, legate una de cealaltă. Concret, e interzisă intrarea pe drum cu un vehicul murdar, dar și curațarea sau spălarea lui pe drumurile publice. Acest proces ar trebui să aibă loc “înainte de a pătrunde în drum și numai pe suprafețe special amenajate”, potrivit OG 43/1997.

Dacă prevederile de mai sus se pot aplica, preponderent, în cazul mașinilor și utilajelor ce intră pe drumurile publice din zone cu mult praf sau pământ (șantier de construcții, câmp etc.), OG 21/2002, modificată spre sfârșitul lui 2020, stabilește regulile ce trebuie respectate în localități.

Ce amenzi riscă bucureștenii care îşi spală maşinile în faţa blocului

Şoferii care îşi spală maşinile între blocuri riscă amenzi între 200 şi 1.000 de lei

Astfel, pe lângă faptul că permite acum autorităților să ridice mașini și de pe spațiile verzi, ordonanța prevede că cetățenii trebuie să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc și să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice.

În plus, OG 21/2002 prevede că cetățenii trebuie “să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități”.

Prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr 120/2010, s-a stabilit că “răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip” este interzisă, notează România TV.

Cei care spală mașina pe domeniul public în Capitală riscă amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei. În cazul firmelor, această amendă poate ajunge la 1.000 de lei.

 

Cookies