Ce amendă vei plăti dacă nu vei folosi cauciucuri de iarnă. Cauciucurile all-season, considerate de iarnă

de:
27 ian. 2011
0 Afișari
Ce amendă vei plăti dacă nu vei folosi cauciucuri de iarnă. Cauciucurile all-season, considerate de iarnă

Posesorii de autovehicule vor putea fi sancţionaţi cu 2.500-4.000 de lei, dacă nu utilizează anvelope de iarnă sau cauciucuri pentru toate sezoanele, pe drumurile publice, în anotimpul rece, potrivit unei ordonanţe adoptate, miercuri, de Guvern, a anunţat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, informează Agerpres.

Prevederile se vor aplica începând cu luna noiembrie 2011, a menţionat Boagiu.

Potrivit ministrului, sancţiunile cuprind amendă, la care se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor ca urmare a nedotării corespunzătoare a maşinilor.

„Nu sunt amenzi, putem să le chemăm sancţiuni. Există o parte care se constituie în amendă şi o parte care se constituie într-o sumă dedicată reparării drumurilor. Cum spuneam anterior, sancţionarea cu amenda plus despăgubire se face între 2.500 şi 4.000 de lei”, a explicat Anca Boagiu.

Ministrul Transporturilor a menţionat că sancţiunea se calculează în funcţie de pagubele produse.

„Ea se calculează în funcţie de paguba pe care o produci. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a calculat ce înseamnă pentru fiecare daună adusă în momentul în care se produc accidente. În ceea ce priveşte costul unei ore de acţionare, în perioada în care este zăpadă, degajarea carosabilului este de 10.050 de lei. Costurile implică atât activitatea de deszăpezire, cât şi alte activităţi, ca eliberarea carosabilului, dislocarea autovehiculului, care, din nefericire, costă 5.000 de lei pe oră. Deci, cuantumul despăgubirilor a fost calculat în funcţie de costurile pe care le are compania pentru a degaja drumul şi pentru a disloca autovehiculul de pe carosabil”, a spus ministrul.

Banii pot fi recuperaţi atât de la posesorul maşinii, cât şi de la firma de asigurare la care acesta deţine poliţă.

De asemenea, conform definiţiei prevăzute de reglementare, cauciucurile all-seasons sunt acceptate ca fiind anvelope de iarnă.

Cookies