Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis în cadrul ședinței de miercuri, 5 ianuarie, că purtarea măștii de protecție a redevenit obligatorie în toate spațiile deschise cât și închise. Mai mult, autoritățile au decis interzicerea măștilor neconforme, din material textil, fiind obligatorie purtarea măștilor chirurgicale sau de tip FFP2. Ce sancțiuni riscă totuși cei care sunt prinși purtând măști din material textil?
Măștile din material textil au devenit ilegale în România în urma deciziei CNSU din data de 5 ianuarie 2022. Prin urmare, cetățenii vor fi obligați ca, în următoarele 30 de zile, să poarte în toate spațiile interioare și exterioare măști chirurgicale sau măști cu filtru de protecție, precum cele de tip FFP2.
Potrivit autorităților, agenții de poliție de pe teren vor avea misiunea de a verifica tipul de măști pe care cetățenii îl poartă, urmând ca persoanele care nu poartă mască de protecție sau poartă un tip neconform de mască să fie sancționați. Însă autoritățile nu au transmis și ce penalități riscă cei care nu respectă legea.
În acest sens, reprezentanții sindicatului EUROPOL au transmis pentru Antena 3 faptul că este posibil ca persoanele care poartă măști neconforme să fie amendate precum persoanele care nu poartă mască deloc. Prin urmare, cei care poartă măști din material textil ar risca să primească amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.
Mai mult, ministrul Sănătății, Alexandrul Rafila, a declarat că măsura introdusă de CNSU și aprobată de Guvern este „o chestiune de bun-simț”, și că momentan este vorba despre o recomandare.
„Nu ne-am gândit la ce ar putea păți. O astfel de recomandare e o chestiune de bun-simț. O să ne gândim și la sancțiuni dacă e nevoie”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta a precizat că această inițiativă nu are ca scop impunerea folosirii unor măști mai costisitoare, precum cele de tip FFP2 sau FFP3, ci trecerea de la măștile textile, care nu oferă protecție împotriva virusurilor și a microbilor, la măștile medicinale: „uniformizarea” utilizării acestui tip de mască.
Sindicatul Polițiștilor Europeni – EUROPOL a transmis prin intermediul unui comunicat de presă o recomandare către polițiștii de pe teren, și anume să refuze aplicarea prevederilor „lipsite de claritate și de logică”, făcând referire la prevederea introdusă miercuri de CNSU.
„Sindicatul EUROPOL recomandă polițiștilor din stradă să refuze să aplice prevederi lipsite de claritate și de logică și să-și invite șefii să le arate cum se realizează controlul măștilor de protecție”, se arată în comunicatul cu pricina.
Mai mult, sindicaliștii au declarat că meseria de polițist a fost una dintre cele mai „versatile” de la începutul pandemiei, și au susținut, ironic, că în viitor „așteaptă” ca autoritățile să le ceară agenților de poliție să efectueze teste PCR sau să consulte persoanele ce prezintă simptome.
Tot miercuri, Alexandru Rafila a precizat că țara noastră se află la începutul valului cinci de infectări și că autoritățile de specialitate estimează în perioada următoare aproximativ 800.000 – 1.000.000 de infectări pentru acest val. În acest sens, autoritățile iau în calcul o serie de măsuri, precum reducerea perioadei de carantină și de izolare.