ÎN BUCUREȘTIȘTIRI

Ce amendă iei dacă nu porți masca pe stradă în București?

Din 20 octombrie masca a devenit obligatorie în toate spațiile publice din București, iar după o perioadă de grație au început să se dea și primele amenzi.

Practic trebuie să îți pui masca pe față imediat ce ai ieșit din casă, pentru că nu contează dacă ești pe stradă sau în parc, în grupul de prieteni sau singur – trebuie să porți mască.

În cazul nerespectării noii măsuri, bucureștenii riscă amenzi usturătoare.

Nepurtarea măștii constituie contravenție conform Art65 pentru “nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătăţii persoanelor, stabilite conform art. 5 alin.(2) lit. d)”.

Mai precis, amenda pentru nepurtarea măștii variază între 500 și 2.500 de lei, valori stabilite prin Legea 55/2020 privind starea de alertă.

Jumătate din valoarea amenzii poate fi plătită în 15 zile de la comunicarea procesului verbal de contravenție.

Rămâne așadar la latitudinea polițistului dacă îți va aplica maximum sau minimum amenzii, în funcție de gravitatea faptei și circumstanțele. Pentru că, nu-i așa una e să nu ai mască într-o piață exterioară, plină de lume, și alta e dacă ți-ai dat-o jos cu 5m înainte de a intra în mașină. Ceea ce trebuie să știi este că în ambele cazuri poți lua amendă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button