Ce alimente nu trebuie consumate când luaţi medicamente- Sfaturi de la Doctor Menci

de:
09 dec. 2013
1 Afișari
Ce alimente nu trebuie consumate când luaţi medicamente- Sfaturi de la Doctor Menci

Una dintre combinaţiile care nu sunt recomandate, după cum explică specialistul Gheorghe Mencinicopschi pe blogul personal, este cea dintre lapte (si produsele lactate) si antibiotice- deoarece ionii de calciu, magneziul si fierul (aluminiul) continute in lapte impiedica absorbtia tetraciclinelor din tractusul digestiv.

Alcoolul creste toxicitatea medicamentelor utilizate in tratamentul maladiilor cardiace, hepatice, neurologice. Alcoolul nu trebuie consumat cand se administreaza paracetamol. Este intrezisa asocierea medicamentelor sedative (somnifere, tranchilizante, antieliptice, antidepresive) cu alcoolul.

Zaharurile (zahar, glucoza, miere) si alimentele dulci nu trebuie asociate cu medicamentele pe baza de cortizon, deoarece creste astfel pericolul de aparitie a diabetului zaharat.

Cafeina (cafeaua, guarana) este diuretica si stimulant psihomotor si nu trebuie asociata cu diureticele. Asocierea cafeinei cu medicamente deprimante ale sistemului nervos (somnifere, anxiolitice, benzodiapezine) are efect antagonic asupra acestora, reducandu-le actiunea sedativa.

Alimentele care contin cantitati mari de vitamina K (urzicile, spanacul, patrunjelul, cruciferele) nu vor fi consumate de cei care fac tratamente cu medicamente anticoagulante, salicilati, aspirina si mai ales de cei care au in antecedente un accident vascular cerebral sau infarct de miocard.

Asocierea medicamentelor antidepresive cu branzeturile fermentate (cascaval, telemea, burduf, camembert), vinul (in special cel rosu) si berea poate declansa crize severe de hipertensiune arteriala.

Consumul carnii de ton poate provoca manifestari alergice in cazul celor care urmeaza un tratament cu izoniazida, administrat impotriva tuberculozei.

Carnea pregatita la gratar, pe carbuni, genereaza hidrocarburi policiclice aromate, cancerigene, care cresc activitatea unei enzime. Prin inductia si cresterea activitatii acestei enzime unele medicamente sunt metabolizate si se elimina mai rapid, scazand astfel eficacitatea unor antiasmatice, analgezice (paracetamol), sedative (diazepam), antidepresive. Efecte asemanatoare apar si la fumatorii activi sau pasivi (tigara contine hidrocarburi policiclice aromate cancerigene si alte noxe puternice) sau la cei care traiesc sau muncesc in medii poluate chimic.

Cookies