ARHIVA B365

Ce afaceri are Dumitru Martin, românul arestat de FBI

Dumitru Martin a fost arestat de FBI, la începutul lunii, în Statele Unite ale Americii sub acuzaţia de mituire a unui ofiţer din Forţele Aeriene Americane. Întreaga operaţiune a fost declanşată de agenţii americani în urma unui pont primit de ataşatul legal al FBI-ului la Bucureşti.

Firma pe care Dumitru Martin a înfiinţat-o în anul 1998, Polaris M Holding, i-ar fi plătit americanului acum trei luni 100.000 de dolari din mita de 1 milion de dolari promisă.

În schimbul banilor ar fi obţinut un contract de 12 milioane de dolari în baza căruia livrează containere de transport şi depozitare la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

„Nu dădea niciun semn de viaţă, nu răspundea la telefon şi am crezut că a murit. M-am bucurat când a apărut la televizor, chiar în nenorocirea asta. Eu nu mi-am închipuit şi nu pot să-mi închipui că Titi (n.r. Dumitru Martin), în zgârcenia lui, promite mită. Acuma când a fost, contractul era încheiat. Păi noi deja lucram. Sunt pe drum 250 de containere. Mai au puţin şi vin şi nu ştiu ce să mai facem cu ele”, spune Gheorghe Martin, fratele lui Dumitru Martin.

Jurnaliştii americani se declară şocaţi de suma oferită mită de către afaceristul constănţean.

„Cred că este un caz foarte important. Dacă vorbim despre sumă, este cea mai mare (n. red. mită) de care am auzit. Pedeapsa maximă pe care o poate primi pentru acuzaţiile care i s-au adus este de 15 ani de închisoare. Din experienţa mea, estimez că va primi o sentinţă între 8 şi 10 ani”, a spus Denny Walsh, reporter Sacramento Bee, pentru Digi24.

Din rechizitoriul întocmit la arestarea lui Dumitru Martin, obţinut de jurnaliştii de la Constanţa News, aflăm că firma Polaris avea nu unul, ci două contracte cu baza militară de la Kogălniceanu.

Primul, în valoare de 22 de milioane de dolari, a fost anulat din cauză că la acea vreme procurorii DNA verificau un alt contract cu Primăria Constanţa.

De altfel, ancheta s-a încheiat cu trimiterea în judecată a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre şi a nepotului omului de afaceri, deputatul Eduard Martin, a cărui soţie este şi ea în America în calitate de consul la New York.

Fostul edil al Constanţei este acuzat că a primit şapte milioane de euro mită pentru ca instituţia pe care o conducea să încheie un contract cu Polaris.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button